Kurti se sastao sa šefom kancelarije EU na Kosovu – naglašena važnost hitnog formiranja vlade

Kurti se sastao sa šefom kancelarije EU na Kosovu – naglašena važnost hitnog formiranja vlade

Lider pokreta Samoopredelenje, Albin Kurti, razgovarao je juče sa šefom kancelarije EU na Kosovu, Natalyom Apostolovom.

Apostolova je čestitala Kurtiju na izbornoj pobedi i napretku u procesu. Rekla je da, osim na severu zemlje gdje je bilo prijavljenih pritisaka na Srbe, sve prošlo pošteno i regularno.

“Sada je važno da se nakon potvrde rezultata hitno formiraju nove institucije i vlada kako bi otvorili put priemu fondova koje je EU namenila raznim prijektima na Kosovu, kao što su neki u oblastima prava, obrazovanja, bezbednosti i životne sredine,” rekla je Apostolova a saopštilo je Samoopredelenje.

Kurti se zahvalio šefici kancelarije EU za posetu i izrazio zabrinutost procesom izbora na severu zemlje.

Kaže da će se baviti neregularnostima i kršenjima ali i da je dijalog sa Srbima neophodan.

Kurti je takođe napomenuo potrebu za mini-Maršalov plan EU za zapadni Balkan, posebno za ujedinjavanje i razvoj razdvojenih gradova, koji bi omogućio društveni razvoj i unapredio evropske integracije.

Kurti je takođe rekao da pozdravlja odgovarajuću procenu i rangiranje pitanja visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Federice Mogherini i komesara za proširenje Johanesa Hana za izbore 6. oktobra, koji su naglasili važnost da nova vlada što pre počne sa merama koje utiču na ekonomski i socijalni razvoj, vladavinu zakona, primenu SSP-a i pitanje dijaloga za normalizaciju odnosa sa Srbijom./ibna