Kvinta: Mi ne podržavamo nijednu partiju ili kandidata u izborima na Kosovu

Kvinta: Mi ne podržavamo nijednu partiju ili kandidata u izborima na Kosovu

Ambasadori zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i Sjedinjene Države) u zajedničkom saopštenju za medije u utorak izjavili su da ne podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima 6. oktobra na Kosovu.

„Mi predstavljamo nacije duboko posvećene demokratskom i nezavisnom Kosovu. Svaki sugestija da naše vlade podržavaju određenu stranku ili kandidata na izborima je netačan. Kao i na prošlim izborima, pridružićemo se drugim lokalnim i međunarodnim telima kako bismo osigurali slobodno i pošteno okruženje“, piše u saopštenju za javnost.

Prema Kvinti, predstojeći izbori su presudna prilika za građane Kosova da odluče u kojem će smeru zemlja ići. „Građani Kosova zaslužuju obećanje o mirnoj, prosperitetnoj budućnosti, a jedini način da se ta budućnost obezbedi je voljom kosovskog naroda izraženom na ovim izborima“, navode ambasadori.

„Pozivamo vas da se uzdignete iznad populističke i nacionalističke retorike, koja neće pomoći Kosovu. Izlazeći na ove izbore, Kosovu su potrebni lideri sa detaljnim idejama o tome kako ostvariti zahteve građana i vlada koja ih s verodostojnošću može ostvariti. Građani Kosova zaslužuju da čuju detaljne platforme stranaka kako bi mogli donositi informisane odluke o glasanju“, navodi se u saopštenju.

Prevremeni opšti izbori će se održati 6. oktobra, a članovi Kvinte nekoliko puta su naglasili da očekuju da će nova Vlada Kosova nastaviti dijalog sa Srbijom, zaustavljen u novembru 2018. Ambasadori su izjavili da će, u cilju postizanja dogovora, sledećoj vladi  na Kosovu biti potrebna fleksibilnost za pregovore i sposobnost da artikuliše pozitivnu viziju budućeg odnosa zemlje sa Srbijom kao i ekonomske i bezbednosne koristi koje ona može da donese Kosovu.

Takođe, Ambasada SAD u Prištini u posebnom saopštenju za štampu je pojasnila da američka vlada ne podržava ni jednu političku stranku ili kandidate na ovonedeljnim izborima. „Poštujemo pravo i odgovornost glasača na Kosovu da odaberu svoju budućnost“, navodi se u saopštenju. Reakcija američke ambasade usledila je nakon što su mediji u ponedeljak izvestili da će čovek američkog predsednika Donalda Trampa doći na Kosovo da podrži Kadrija Veselija u  izbornoj trci za premijera kojeg je predložila Demokratska stranka Kosova (PDK). U utorak su mediji objavili da je bivši vršilac dužnosti američkog tužioca Matthew Whitaker stigao na Kosovo i pridružio se Veselijevoj kampanji. U intervjuu lokalnim medijima Whitaker je rekao da je na Kosovo stigao u okviru turneje po regionu. Za novinsku agenciju KosovaPress rekao je da je Veseli pravi čovek u borbi protiv korupcije./ibna