Kyriacos Mitsotakis: Međunarodna konferencija u Atini o zaštiti spomenika kulture od klimatskih promena

Kyriacos Mitsotakis: Međunarodna konferencija u Atini o zaštiti spomenika kulture od klimatskih promena

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis, u pratnji supruge Mareve, trebao bi danas popodne prisustvovati godišnjem samitu UN u New Yorku.

Grčki premijer će razgovarati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama. Mitsotakis će najaviti održavanje međunarodnog samita, iduće godine na nivou šefova država i vlada do 2020 u Atini, na kojem će učesnici govoriti o rizicima koje klimatske promene predstavljaju za svetsku baštinu. Takođe će ukazati da se klimatske promene tiču svih, čak i onih koji ne veruju da ima antropogene uzroke. Akcije ublažavanja i prilagođavanja trebaju biti zasnovane na delenju poslova, koordinacije i novca.

Grčka je u međunarodnoj raspodeli poslova iskoristila priliku da zaštiti kulturno nasleđe od posledica klimatskih promena, uključujući eroziju spomenika. U tom duhu, premijer Mitsotakis želi da istakne grčke inicijative – uz podršku Uneska i Svetske meteorološke organizacije – za rešavanje rizika koji klimatske promene predstavljaju po svetsku kulturnu baštinu.

Kyriacos Mitsotakis će rgovoriti i o aktivnostima Grčke na jačanju obnovljivih izvora energije, upravljanju otpadom i fokusiranju na model zelene ekonomije.

Prvog dana boravka u New Yorku, premijer će imati sastanak sa generalnim direktorom JP Morgan Chase, te liderima Kolumbije, Albanije, Kosova, Palestine i Srbije, dok će dati intervju za Washington Post. Ujutro će prisustvovati uvodnom sastanku Samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama a oko podne će održati govor na ovom samitu.

Pored premijera u delegaciji Grčke koja boravi u New Yorku su ministar spoljnih poslova Nikos Dendias, portparol vlade Stelios Petsas i dva zamenika ministra spoljnih poslova Costas Fragogiannis i Antonis Diamataris, kao i njegov savetnik Dimitris Mitropoulos./ibna