Kyriakos Mitsotakis će na samitu NATO osuditi turske provokacije

Kyriakos Mitsotakis će na samitu NATO osuditi turske provokacije

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis sastaće se sutra sa turskim predsednikom Tayyipom Erdoganom u okviru samita NATO-a koji se održava u Londonu. Mitsotakis će na samitu osuditi turske provokacije i pozvat će Savez da zauzme stav po tom pitanju.

„Savez ne može biti ravnodušan kada jedan član otvoreno krši međunarodno pravo i, kao rezultat toga, okreće se protiv druge članice. Taktika jednakih distanci oštro deluje na štetu naše domovine koja nikada nije tražila tenzije u našem regionu”, rekao je Mitsotakis koji je, kako pojašnjavaju iz grčke Vlade, “već izjavio da Grčka zna kako da svoja prava brani pouzdanošću, smirenošću i efikasnošću“.

U tom kontekstu, na zahtev turske strane, sutra 4. decembra 2019 (14:30 po londonskom vremenu) premijer Kyriakos Mitsotakis sastaće se sa predsednikom Tayyipom Erdoganom.

Kao što je premijer naglasio dok je razgovarao sa saradnicima, „postaviću predsedniku Erdogana sva pitanja oko turskih provokacija. Na sto ćemo staviti sve naše karte. A Turskoj je u najboljem interesu da prekine svoje provokativne aktivnosti “. Stav Turske rezultira diplomatskom izolacijom.

Kada su u pitanju osnovni oblici ovog pitanja, grčki stavovi su jasni: Pokušaj Turske da ukine pomorske zone ostrva – poput Krita, Rodosa, Karpatosa, Kastelloriza – trikovima poput nevažećih bilateralnih memoranduma ne daje međunarodno priznate rezultate. To znači da ti trikovi ne mogu uticati na suverena prava naših ostrva, koja su uspostavljena međunarodnim i, posebno, pomorskim zakonom.

Iz sedišta grčke Vlade kažu da je Mitsotakis intenzivno koordiniše niz akcija kako bi odgovorio na turske pozive: pokrenuo je to pitanje na sastanku sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom u Rimu, 26. septembra, kao i sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom od kojeg je tokom telefonskog razgovora tražio podršku Francuske. Dalje, tokom sastanka evropskih lidera koji su prisustvovali klimatskoj konferenciji u Madridu, Mitsotakis se osvrnuo na jučerašnja istraživanja sprovedena na istočnom Mediteranu, osuđujući akcije Turske i tražeći podršku EU, istakao je da potezi Turske potkopavaju politiku eksploatacije novih gasnih polja u širem regionu.

Na isti način, grčki ministar spoljnih poslova posetio je Egipat (1/11) i dogovorio se sa svojim egipatskim kolegom da se razgovori između delegacija o razgraničenju morskih zona dveju zemalja ubrzaju. Odmah nakon što je objavljeno potpisivanje sporazuma između Turske i Libije, ministar spoljnih poslova Grčke pozvao je turskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova u Atini (28/11) da pojasni ovaj dokument. Takođe je pozvan i ministar spoljnih poslova Libije (29/11) zajedno sa libijskim ambasadorom, od koga je traženo da odmah otkrije sadržaj memoranduma, u protivnom će biti deportovan. Istovremeno, stalna misija Grčke pri EU informisala je visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, gospođicu Federicu Mogherini o situaciji, dok je stalni predstavnik Grčke to pitanje pokrenuo u kontekstu Corepera. Na kraju, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias upoznao je predstavnike političkih partija sa nedavnim događajima.

U Financial Timesu

Tokom posete Londonu zbog učešća na samitu NATO-a, grčki premijer će u 15.30 po grčkom vremenu posetiti sedište Financial Times-a, gde će se susresti sa redakcijskim timom novina.

Prošle nedelje, pre najnovijih događaja sa Turskom i Libijom, kao odgovor na pitanje novinara, on je izjavio: „Evropa u celini mora da razvije veće odbrambene sposobnosti“, istovremeno naglašavajući ulogu NATO-a kao stuba stabilnosti za očuvanje mira u posleratnom svetu. Pozvan da komentariše odluku oktobarskog samita o Albaniji i Severnoj Makedoniji, Mitsotakis je naglasio da Grčka podržava perspektivu  Zapadnog Balkana. „Evropski put mora ostati otvoren za sve države Zapadnog Balkana, pod uslovom da ispunjavaju uslove; međutim to ne uključuje automatsku proceduru”. / ibna