Kyriakos Mitsotakis će se suočiti s Sporazumom iz Prespe na Međunarodnom sajmu u Solunu

Kyriakos Mitsotakis će se suočiti s Sporazumom iz Prespe na Međunarodnom sajmu u Solunu

Nakon prvog kruga sastanaka u evropskim prestonicama, Parizu, Berlinu, Hagu, i nakon pokretanja glavnih vladinih inicijativa, Kyriakos Mitsotakis kreće ka Međunarodnom sajmu u Solunu (TIF) kako bi iskoristio političke beneficije sakupljene u prvih 60 dana vlade i održao pozitivan zamah.

Kao što je to bio slučaj u Berlinu, u Hagu je, tokom posete, pao pred izrazima dobrodošlice i suzdržavao se od pokretanja bilo kakvih teških političkiih pitanja. Njegov holandski kolega bio je jasan: „Grčka ima ogroman potencijal, imam veliko poverenje u novu vladu, postoje planovi za saradnju… Grčka je u dobrom stanju… Bilo je teških godina, napravljeni su sporazumi i postoji poverenje u ovu vladu da će se pridržavati onoga što je dogovoren “. Što se tiče pitanja duga koja se odnosi na primarne viškove, Mitsotakis i Rutte su se složili: „njihovo vraćanje će doći kroz rast ekonomije“. Rutte je izbegavao da se govori o provokacijama Turske u istočnom Mediteranu, a umesto toga je hvalio ovu zemlju zbog njenog doprinosa pitanju migracije, jer je, kako je rekao, Turska uradila mnogo prihvatanjem četiri miliona izbeglica na svojoj teritoriji. Mitsotakis je jednostavno ponovio zajedničko evropsko stajalište o aktivnosti Turske u okviru kiparske IEZ i, naravno, izbegao da govori o zapadnom Balkanu i Sporazumu iz Prespe.

Međutim, kada dođe vreme da se pojavi u TIF-u, Sporazum iz Prespe naći će se pravo ispred njega, što je rezultat povećanih očekivanja koje je sam poticao iz očiglednih opozicionih razloga. Njegov preokret sa oštre pozicije da se radi o „dogovoru koji je sramotan i štetan za Grčku, koja je prodala ime u zamenu za penzije“, do stava da „Sporazum ima nedostatke koji će biti ublaženi zbog perspektive pristupanja Zapadnog Balkana EU“ trese jezgru stranke i dovodi ga licem u lice sa lojalnim članovima stranke desne orijentacije koji su glasali za njega.

Nije moguće ne podsetiti da se tokom svog poslednjeg intervjua jednom holandskom listu, povodom posete Hagu, Mitsotakis obratio Aleksisu Ciprasu rekavši da je „moj cilj civilizovani politički dijalog. Ako Cipras želi da se SIRIZA pomeri prema centru, u njegovom je sopstvenom interesu da obezbedi civilizovani dijalog.” Mitsotakis očigledno više preferira „civilizovanu SIRIZU“ od SIRIZA-e koja predstavlja pokret i koji bi se mogao naći „na ulici“.

Na ovaj način premijer pokušava da preokrene internu raspravu o vladinim inicijativama tokom prvih 60 dana. Njegov centralni moto na TIF-u, kako otkrivaju izvori iz palate Maximos, sedišta grčke vlade, je „Rast za sve“, a njegov cilj je „predstaviti svakom Grku opipljive rezultate“. Nakon što će u Solunu ponoviti da „imamo prednost što ne moramo krenuti istim putem unazad“, nastaviće sa raspakivanjem plana vlade koji su građani odobrili 7. jula, a koji uključuje smanjenje poreza, otvaranje novih i dobro plaćenih radnih mesta, kao i bezbednost u celoj Grčkoj“. Očigledno je da će izbeći prve crne tačke, izmene zakona u poslednjem trenutku kako bi se imenovao novi komandant NIS-a, državne Službe nacionalne bezbednosti, što predstavlja kršenje njegovih ličnih stavova.

Vladi i njenim funkcionerima više odgovara da se fokusira na „tri velike investicije koje su već pokrenute, samo nekoliko dana pre TIF-a. Investicija u zaboravljeni aerodrom Eliniko blizu Atine, koju je ideologija prethodne vlade godinama blokirala, možda je najtipičniji primer. U isto vreme, Coscovo ulaganje u luku Pirej je napredovalo, dok se investicioni planovi Hellas Gold-a na Halkidikiju deblokiraju“. Mitsotakis će istaknuti smanjenje poreza ENFIA, isplatu duga do 120 rata za dugove iz javnog prava i dugove iz Fonda, mere zaštite primarnih prebivališta, kako bipodržao i opravdao svoju retoriku da „osnovna briga nove vlade je da svi građani imaju koristi od implementacije njene reformske politike“./ ibna