Kyriakos Mitsotakis cilja na smanjenje ciljeva viška u kontaktima sa evropskim liderima

Kyriakos Mitsotakis cilja na smanjenje ciljeva viška u kontaktima sa evropskim liderima

Predsednik Nove demokratije i grčki premijer, Kyriakos Mitsotakis, započinje međunarodne kontakte iz Pariza

Sastanak sa predsednikom Makronom u četvrtak u 15 časova

Fokus razgovora, prema najavi kabineta francuskog predsednika, biće na svim evropskim i bilateralnim pitanjima, kao i onima koji se odnose na istočni Mediteran. “… Francuska je uvek bila na strani Grčke tokom krize, kao i sada, kada promoviše rast i investicije. Jačanje ovog političkog, ekonomskog i strateškog partnerstva važno je za Evropsku uniju i region“, rečeno je u kabinetu.

Mitsotakisova poseta „biće prva bilateralna poseta, posle tradicionalne posete grčkog premijera Kipru“, kaže se u saopštenju.

Sledećeg četvrtka, 29. avgusta, premijer će posetiti Berlin i sastati se sa Angelom Merkel. Naravno, sastanak sa kancelarkom je važniji zbog dominantnog položaja Berlina u finansijama EU. Biće to sastanak poznanika, na kojem će grčki premijer otkriti svoj plan, uglavnom za ekonomiju i upravljanje post-monetarnim obavezama zemlje. Naravno, detaljno će govoriti o svom planu reformi i privlačenju stranih investicija.

Do posete Berlinu, i zakoni u vezi razvoja i poreza biće pojašnjeni kao sporedni primeri namera nove vlade. Cilj Kiriakosa Mitsotakisa je da izgradi odnos poverenja koji će mu kasnije omogućiti da pokrene pitanje smanjenja primarnih viškova. Tome doprinosi i opšta ekonomska situacija u Evropskoj uniji jer već postoji značajno ekonomsko usporavanje i strah od recesije. U ovom slučaju, vlada će moći da zahteva da se post-memorandumske obaveze zemlje ublaže i da se promeni kombinacija ekonomske politike.

Sledeće putovanje premijera biće u Amsterdamu gde će se sastati sa holandskim premijerom Markom Rutteom. U palati Maximos, sedištu grčke vlade, takođe se pridaje značaj poseti premijera Njujorku, u poslednjih deset dana septembra, gde će govoriti u Generalnoj skupštini UN-a. Tokokm posete se očekuje da će održati niz sastanaka sa međunarodnim liderima na marginama Konvencije ali i priliku za fotografisanje sa predsednikom Trumpom ./ibna