Kyriakos Mitsotakis govorio o Severnoj Makedoniji, privlačenju investicija i sastanku sa Erdoganom

Kyriakos Mitsotakis govorio o Severnoj Makedoniji, privlačenju investicija i sastanku sa Erdoganom

Nakon sastanka sa Episkopom američkim Elpidoforosom, koji je održan u grčkom konzulatu u New Yorku, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis odgovarao je novinarima na veliki broj pitanja iz raznih oblasti koje su bile u fokusu dosadašnjih sastanaka.

Zemlje Zapadnog Balkana treba zajedno da se kreću prema EU

Govoreći o sastanku sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, o perspektivama ove zemlje za približavanje EU, Mitsotakis je rekao da “će zemlje Evropske Unije proceniti put dveju zapadno balkanskih zemalja i odlučiti o daljim koracima. Slažemo se sa većinskim stajalištem u Evropi da ne bi trebalo biti odvajanja.” Naglašeno je da je Zaev zatražio drugačiji pristup jer smatra da je njegova zemlja ispunila sve zahteve, bez obzira šta se dešava u Albaniji.

Međutim, na sastanku dva premijera, Mitsotakis je izrazio čvrst stav da neće potpisati sporazum i izneo tačke u kojima postoje primedbe, kao što su odlaganja i žigovi.

Naglasio sam važnost međusobnih odnosa između lidera 

Grčki premijer se osvrnuo i na sastanak sa turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekavši da je održan u dobroj atmosferi te da je”naglasio veliku važnost međusobnih odnosa između lidera”. Premijer je izneo sva kritična pitanja, od turskog agresivnog ponašanja u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni do njegovih stavova o migracijama, te očekuje da Ankara preduzme konkretne korake i opravda njegov optimizam.

Grčka kao investiciona destinacija

Tokom svog putovanja, premijer Grčke je imao seriju sastanaka sa investitorima iz velikog dijapazona oblasti, a njegovi pratioci su izrazili optimizam da će u skoroj budućnosti doći i do specifičnih investicija američkog kapitala u zemlju. Pojasnili su da ne govore o mogućnostima međunarodnog finansiranja iz fondova nego o dugoročnom investiranju kao što bi bilo 650 miliona evra u kompaniju “Elleniko” ili 500 miliona u “Blackstone”. Nakon svega, jedan od premijerovih strateških ciljeva bio je da promoviše novu sliku Grčke i govori o tome kako je postati destinacija za investicije.

Kyriakos Mitsotakis pokušavao je da iskoristi dugu istoriju zemlje i unikatna prirodnu okolinu te prezentuje specifične oblasti za investicije, dok istovremeno promoviše poreske olakšice i privatizaciju u saradnji sa HRADF.

Guterres pokazao volju da se uključi u rešavanje kiparskog pitanja 

Premijer Mitsotakis se u četvrtak ujutro sastao i sa Generalnim sekretarom UN, Antoniom Guterresom sa kojim je razgovarao o kiparskom pitanju. Grčka vlada veruje da će se Guterres uključiti u novu rundu pregovora, ali želi da to dve zajednice prve kažu i da vidi da li postoji napredak u razgovorima. Grčki stav je da treba oformiti dvozonsku federaciju dve zajednice bez garantora i okupacionih trupa./ibna