Kyriakos Mitsotakis: Grčka podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Kyriakos Mitsotakis: Grčka podržava evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

“Grčka podržava evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, sve dok te zemlje ispunjavaju zahteve za priključenje,” rekao je premijer Grčke, Kyriakos Mitsotakis, na sastanku sa albanskim kolegom, Edi Ramom, tokom 4. Evro-arapskog samita.

Kako stoji u zajedničkom saopštenju za javnost, izdatom nakon sastanka održanog u “pozitivnoj atmosferi”, grčki premijer je “pozdravio spremnost albanske strane da ide napred sa pitanjima u vezi sa imovinom i samoodređenjem, koja su od velikog značaja za grčku manjinu u Albaniji.Grčki premijer je rekao da će bilateralni sporazum o priznavanju vozačkih dozvola uskoro biti ratifikovan u Parlamentu ove zemlje. Mitsotakis je prihvatio poziv albanskom premijera Rame da poseti Albaniju u skorije vreme”.

Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnim pitanjima a, kako je istakao albanski premijer, iako je ova zemlja razočarana odlukom da joj se ne dodeli datum za početak pregovora o pridruživanju EU, nastaviće sa primenom reformi sa jednakom odlučnošću. Takođe je rekao da je interes Albanije da poboljša odnose sa Grčkom rešavajući bilateralna pitanja i unapređujući saradnju sa obe strane./ibna