Kyriakos Mitsotakis na tragu Alexisa Tsiprasa u vezi sa Sporazumom iz Prespe

Kyriakos Mitsotakis na tragu Alexisa Tsiprasa u vezi sa Sporazumom iz Prespe

Mitsotakis Zaevu: “Dragi Zorane…”

Od juče, Kyriakos Mitsotakis ide stopama bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa u vezi sa Sporazumom iz Prespe.

Nakon sastanka sa premijerom Severne Makedonije, kome se obratio kao “dragom Zoranu”, govoreći na Samitu u Solunu 2019. godine, Kyriakos Mitsotakis pozvao je na normalizaciju odnosa dveju zemalja i evropsku perspektivu.

U stvari, svoj govor je započeo govoreći o nedavnom Samitu i “izražavajući, verujem, i uverenje premijera Borissova”, da Evropa, uprkos svojim rezervama, drži svoja vrata otvorena za zapadni Balkan.

On se osvrnuo na odnose Grčke sa Albanijom i Severnom Makedonijom u pogledu njihovih evropskih perspektiva: „Kurs dveju susednih država ka Evropi uključuje značajne promene koje se moraju sprovesti… Što se tiče Grčke, nikad nisam skrivao činjenicu da želimo naša dva suseda u Evropskoj uniji. Ipak očekujemo i od njih da preduzmu neophodne korake: Albanija će nastaviti nepristrasan i objektivan popis stanovništva, u potpunosti poštujući pravo na samoopredelenje i u praksi garantujući imovinu i prava grčke nacionalne manjine“.

Zatim je prešao na kandidaturu Severne Makedonije: „Dragi Zorane, još jednom ću biti jasan. Imamo obavezu da ublažimo mnoge negativne posledice sporazuma koji je već potpisan. Moramo to raditi sa realizmom i zrelošću. Prioritet za nas je zaštita imena i ugleda Makedonije i njenih proizvoda.

Sutra ću, na primer, biti u jednoj od 1290 vinarija u našoj zemlji, tačnije onoj u Imathiji. Makedonski proizvođači, međutim, suočavaju se sa nepravednim komercijalnim tretmanom na međunarodnim tržištima od strane konkurenata koji ilegalno koriste zaštićenu geografsku oznaku „Makedonija“, promovišući naziv „Vina Makedonije“. Takvi prekršaji mogu se i trebaju odmah tretirati u okviru adekvatne primene sporazuma “.

Govorio je o novoj marki makedonskih proizvoda: „… Uz našu plavu nacionalnu boju, stoji grb„ M “za Makedoniju i oznaka„ GReat “, što podrazumeva i „veliku“ i „Grčku“. Međunarodna marka koja će predstavljati poreklo svih roba iz grčke Makedonije, Velike Makedonije Aleksandra Velikog “.

Ponovio je svoju čvrstu podršku evropskim perspektivama svih zemalja Zapadnog Balkana: „Kao najstarija i najjača članica Evropske unije, Grčka ohrabruje zemlje kandidate da nastave sa teškim promenama koje će ih približiti evropskoj demokratiji, zakonu, i otvorenoj ekonomiji.

Takođe je govorio o „razgovoru sa prijateljem Bojkom o mogućnosti pokretanja velikog razvojnog projekta, modernog magistralnog puta koji bi bezbedno i brzo povezao naše dve zemlje“.

Završio je istorijskim referencama kako bi legitimisao svoju promenu na temu Prespanskog sporazuma i citirao Eleftherios Venizelos: „Sa vašim balkanskim narodima, sviđali nam se to ili ne, živećemo kao susedi u budućnosti. Zajednički interes nameće nam u najmanju ruku obavezu da, međusobnim kompromisima, uspostavimo čiste odnose“. / ibna