Kyriakos Mitsotakis podržava izglede Severne Makedonije za pristupanje

Kyriakos Mitsotakis podržava izglede Severne Makedonije za pristupanje

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, u intervjuu na web sajtu Politico, prvi put je pomenuo Severnu Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, tokom boravka na Samitu u Briselu, i govorio u prilog njenim perspektivama za pristupanje.

Odgovarajući na pitanja novinara Politico, rekao je: „Uvek smo govorili da želimo da zemlje zapadnog Balkana priključimo Evropskoj uniji. Potpuno smo svesni da se mora postići veći napredak u obe zemlje, ali u principu podržavamo ovaj proces, pod određenim uslovima … Moramo biti apsolutno sigurni da Severna Makedonija poštuje uslove Sporazuma (sa Atinom) “.

Što se tiče Albanije, on je pozvao na bolju zaštitu prava grčke manjine: „Mislim da bismo tim zemljama trebali poslati poruku da, kad se ispune svi uslovi, mogu očekivati pridruživanje evropskoj porodici u nekom trenutku“.

Do sada, premijer je izbegavao da Severnu Makedoniju nazove njenim ustavnim imenom, očigledno da ne bi vređao „nove Makedonce“ koji su glasali za njega i koje je napustio.

U istom intervjuu premijer kaže: „Želim da predstavim Grčku kao zemlju koja ostavlja iza sebe krizu, koja je aktivno uključena u rad Evropske unije te, kako očekujemo, zemlju koja se razvija uz kako verujemo stope rasta iznad prosek Evropske unije, zemlju koja privlači investicije“.

I nastavio je priču o državi: „U nedavnoj prošlosti, kad god je Grčka bila u središtu rasprava, to obično nije bilo dobro. Nadamo se da smo te dane ostavili za sobom”.

Kako u intervjuu, tako i u dve njegove zvanične izjave pre sastanka EPP-a i pre samita, Kyriakos Mitsotakis predstavio se javnosti kao lider demokratske pobede, ali slika Grčke koju je premijer predstavio u inostranstvu nije najbolja: to je slika zemlje koja je u konstelaciji populizma već dugi niz godina i koja će se sada vratiti rastu. Jednostavno je da su se najmanje poslednje četiri godine grčki građani bukvalno obavezali da će primeniti memorandum, koji ne može da se karakteriše nikako drugačije do populistički, dok ekonomija zemlje raste, mada polako već od 2017. godine, sa projekcijama za ovu godinu od očekivanih 2%. Slika koju je premijer predstavio u pokušaju da naudi svom političkom protivniku Alexis Tsiprasu čini nepravdu Grcima koji su se žrtvovali. Ali međunarodna zajednica ne vidi ND i SIRIZU, ona vidi zemlju onako kako je predstavlja njen premijer.

Govoreći o Turskoj i evropskim stavovima, pozvao je lidere EU da “zauzmu jasan stav da Evropska unija jednoglasno treba osuditi ono što se dešava u Siriji”, dok bi Evropski savet trebalo da “potvrdi svoju izjavu na nivou Saveta za opšta pitanja” o okviru ciljanih sankcija protiv onih koji su umešani u ilegalno bušenje u kiparskoj ‘Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni’.

O imigrantima je govorio na stroi način jer, kako je objasnio, Grčka se „suočava sa povećanim brojem izbeglica i imigranata koji iscrpljuju snagu države. Stoga je jasno da nam je na tom frontu potrebna veća evropska solidarnost“. U tom kontekstu, rekao je, neprihvatljivo je da Turska koristi imigrante kao polugu i vrši pritisak na Evropsku uniju da dobije više finansijske pomoći … Evropskoj uniji je potreban plan B kako bi osigurao da se sadašnje vanredno stanje neće pretvoriti u generalizovanu krizu “./ ibna