Kyriakos Mitsotakis: Sporazum iz Prespe ima nedostataka

Kyriakos Mitsotakis: Sporazum iz Prespe ima nedostataka

Oni će biti ublaženi povećavanjem izgleda za pristupanje

Premijer Kyriakos Mitsotakis žestoko je kritikovao rad prethodne vlade tokom razgovora sa grčkim novinarima nakon njegovih sastanaka u Berlinu. „Imamo veliku prednost: ne moramo da napravimo zaokret od 180 stepeni. Odlično je reći svima da ćemo ispuniti svoj program, onaj onaj zbog kojeg su nas građani izabrali“. Premijer, koji je još jednom javno potvrdio da ne postavlja pitanje smanjenja primarnog viška, rekao je novinarima da je “njegov cilj da se uskoro zatvori četvrta procena”. Iako se njegova rasprava sa Merkelovom fokusirala uglavnom na ekonomska pitanja i perspektivu nemačkih investicija u energetski sektor – i posebno PPC -, Mitsotakis je kratko dodao: „Ne ograničavamo svoje horizonte u Nemačkoj i Evropi. Početkom novembra biću u Šangaju na EKSPO 2019 – u kojoj je Grčka počasna zemlja – i takođe ću se sastati sa predsednikom Kine“. Iako je verovatno da će kineski predsednik posetiti našu zemlju pre toga, najviši funkcioneri u palati Maximos i dalje se bave sastankom s predsednikom Trumpom u sklopu godišnjeg samita UN-a. Prema diplomatskim izvorima, “iako predsednik Trump ima mnogo zahteva, sastanak sa grčkim premijerom je u užem izboru i šanse se povećavaju.”

PPC podsticaj za privlačenje nemačkih privrednika

Opisujući svrhu posete, Mitsotakis je izjavio: Ja sam, dakle, ovde da promenim kontekst grčko-nemačkih odnosa. Ne želim da razgovaramo samo o otplati duga, ciljevima budžeta, nego da razgovaramo i o našim zajedničkim razvojnim izazovima“. Mitsotakisov početni zahtev za privlačenje investicija je „sjajan investicioni program koji želimo da pokrenemo – nadamo se s kancelarkom – početkom godine. To je ambiciozan plan ulaganja u„ zelenu ekonomiju“, obnovljive izvore energije, upravljanje otpadom, električnu energiju, ekološke proizvodne aktivnosti“. Naravno, u ovaj projekat je uključen i PPC za koji je javno rekao da se „nalazi u vrlo teškoj fazi i zato preduzimamo drastične korake da ga rehabilitujemo“. Međutim, kako bi se konsolidovao, rekao je Mitsotakis, mora se ulagati a Nemci poseduju i znanje i interes u energetskom sektoru. Sporazum iz Prespe ima nedostataka

Ovog puta, a da bi izbegao kritiku, Mitsotakis je makedonsko pitanje spomenuo, izuzetno kratko: „Kancelarka je svesna mojih stavova da je Sporazum iz Prespe sporazum sa ozbiljnim manama. Međutim, to su nedostaci koji se mogu ublažiti ukupnim evropskim perspektivama za zapadni Balkan“. Možda je zato gospođica Merkel prvo spomenula to pitanje, pozivajući se na perspektivu pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana.

Na pitanje jednog nemačkog novinara o pitanju nemačkih ratnih reparacija Grčkoj, on je prokomentarisao: “Ovo je teško i osetljivo pitanje i za Grčku i za njen narod. Stoga se nadamo da će ovo teško poglavlje u nekom trenutku na neki način biti zatvoreno. Nakon plenarnog zasedanja i odluke grčkog parlamenta, Grčka je uputila usmenu notu Nemačkoj, kojom zvanično tražimo da započne pregovore za rešavanje ovog pitanja. Očekujemo pozitivan odgovor i uveren sam da će definitivno rešenje ovog pitanja biti izuzetno korisno u daljem jačanju odnosa između naših naroda“. Ipak, priznaje da nemačka strana ne pokazuje spremnost za razgovor, a on sam ne želi da dovodi u pitanje odnos dveju država, ka sveukupni kontekst za koji je izjavio da želi da bude promenjen.

Pitanje smanjenja viška je van terena

Slično tome, ne želi se baviti ni problemima budžetskih viškova u odnosima dve zemlje, što se vodi u tehničkim raspravama u institucijama: „Ne želim razgovarati samo o otplati duga, budžetskim ciljevima… Institucionalna pitanja se tiču institucija, bilateralnih pitanja odnosa tiču se dve zemlje; i prvo što ćemo učiniti je steći politički kredibilitet kao vlada reformi koja pitanje rasta vraća u prvi plan. O tim će se pitanjima, na odgovarajući način i u odgovarajuće vreme, razgovarati sa institucijama i jasno, ako je potrebno, na bilateralnom nivou“. Konačno, držeći se svoje dvojezične tradicije, Mitzotakis je zatvorio formalne izjave na nemačkom – u Parizu je razgovarao sa predsednikom Makronom i imao intervju za France 24 na francuskom. / ibna