Kyriakos Mitsotakis: Sporazum iz Prespe se ne može promeniti

Kyriakos Mitsotakis: Sporazum iz Prespe se ne može promeniti

Ekonomska situacija nije tako ružičasta, rekao je premijer na konferenciji za štampu na Međunarodnom sajmu u Solunu (TIF), iako je rekao da će otplatiti skupe zajmove MMF-u, jer se država sada zadužuje s nižim kamatama.

Mitsotakis je potvrdio da namerava da se sastane sa Erdoganom radi ponovnog pokretanja grčko-turskih razgovora, dok je takođe bio oprezan u referenci na Sporazum iz Prespe, za koji je rekao da se ne može promeniti. Napomenuo je da ne povezuje reviziju Ustava sa promenom izbornog zakona i da nije vreme za pokretanje pitanja predsednika Republike.

Što se tiče pitanja migranata, rekao je da će pojačati povratak u Tursku i pozvao na veću solidarnost iz Evrope. On je insistirao na ukidanju univerzitetskog azila i tvrdio da je izgubljena mogućnost za privatne univerzitete, ali da neće prekršiti ustav, jer nije predviđena izmena člana 16. Takođe je odlučan da prođe svoj četverogodišnji mandat do kraja.

Mitsotakis je takođe rekao da će pogledati film Kostasa Gavrasa, ali je insistirao da se ta država ismeva zbog pregovora u prvoj polovini godine, što je usledilo nakon što Tsiprasov referendum nije uspeo. “Želeo bih da vidim da li se u filmu pojavljuju Kammenos ili Petsitis”. Nije pozvao Tsiprasa da, ako hoće, zatraži preispitivanje u prvom semestru.

Optužio je svog prethodnika da nije izračunao troškove najma koje je najavio, a istovremeno nije potvrdio da će izvršiti zadatke. Takođe je rekao da se neće vratiti na pravilo jedan do pet u omeru zapošljavanja i otpuštanja.

Moja namera je da prođem četvorogodišnji mandat do kraja

Moja namera je da prođem četvorogodišnji mandat do kraja, kategorično je izjavio premijer, pozivajući se na glasove iz opozicije da bi mogao da održi izbore i ranije kako bi savladao prepreku proporcionalnog predstavljanja, rekavši da je „opozicija to u potpunosti izgubila“. Međutim, napomenuo je da ukoliko se ne promeni izborni zakon, izbori 2023. godine odvijaće se s jednostavnom proporcionalnom zastupljenošću, tj. dvostrukim glasanjem, jer neće biti formirana vlada. Proći ćemo kroz proces dvostrukih izbora.

Sporazum iz Prespe ne može se promeniti

Sporazum iz Prespe je nacionalno štetan sporazum, ali je ratifikovan, što znači da se ne menja kako smatramo prikladnim, rekao je Kyriakos Mitsotakis i podsetio na to da je „izjave dao kada sam razgovarao sa Predstavničkim domom pre izbora. Sporazum ne predviđa proces njegove promene, on predviđa samo kontrolu sprovođenja i na tome ćemo biti veoma strogi. Ono što je potrebno Makedoniji i Grčkoj je skok u razvoju odnosa“. Premijer je govorio o potrebi da podrži makedonske proizvode i makedonski brend i da pobedi u opkladi da širom sveta, kada neko čuje za Makedoniju, pomisli na grčku Makedoniju.

Sa Zaevom nije dogovoren sastanak, ali to će se dogoditi u nekom trenutku, rekao je premijer.

Situacija u ekonomiji nije bila ružičasta

Situacija u kojoj smo zatekli ekonomiju nije bila toliko ružasta, rekao je premijer u odgovoru na pitanje i dodao da „možemo sprovesti našu politiku jer smo u poslednja dva meseca imali višak prihoda. To pokazuje da se nešto menja“.

Pojasnio je da vladina ekonomska politika ne ugrožava fiskalnu disciplinu. Ne samo da se fokusira na smanjenje poreza, već naglašava snažan rast kroz talas stranih i domaćih ulaganja koja će otvoriti radna mesta. Ova politika je drugačija.

Grčka može biti prijatno razvojno iznenađenje

Grčka može biti prijatno iznenađenje u negativnom međunarodnom ekonomskom okruženju, tvrdio je Mitsotakis. Što se tiče pregovora o višku, on je rekao da je prethodna vlada svojim pregovorima dovela do velikih suficita. Ali rekao je da će se pitanje viškova pokrenuti kada zemlja vrati kredibilitet nakon 2020. godine.

Ne povezujemo reviziju Ustava sa izbornim zakonom

Grcima u inostranstvu ne dajemo nikakva dodatna prava niti povećavamo biračko telo, pojasnio je premijer, rekavši da „jednostavno pružamo mogućnost onome ko se nađe na biračkom spisku da može glasati iz svog prebivališta“. Takođe razmatramo glasanje putem pošte. Da bi se to postiglo, vladina inicijativa trebalo bi da se izglasa sa 200 glasova.

Revizija Ustava biće završena do kraja godine, rekao je premijer, dodajući da je, ograničenog obima. Što se tiče izbornog zakona, rekao je da „pitanja izbornog zakona neću povezivati sa promenama ustava. To su dva različita pitanja “. Ponovio je da je jednostavno proporcionalno predstavljanje katastrofalno, pa će predložiti zakon koji obezbeđuje formiranje vlade. „Stranka koja osvoji 40% glasova ima pravo da vlada,“ rekao je on.

Sastanak sa Erdoganom u UN

Grčki premijer Kyriakos Mitrotakis je potvrdio nameru da se sastane sa turskim predsednikom Erdoganom na marginama godišnje konferencije UN te dodao da će to biti razmena mišljenja. Ako je Erdogan spreman za smislenu obnovu grčko-turskih odnosa, moraće to da potvrdi u praksi. Dodao je da je, moja namera da reazgovaramo, jer je to jedini način da se pronađu zajednički prihvatljiva rešenja. Dolazimo na pregovore sa argumentima koje nam daju međunarodni zakoni“.

Takođe je rekao da je pokrenuo i pitanje akcija Turske u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni u svim svojim razgovorima na međunarodnom nivou, te da je to evropsko pitanje.

Govoreći o migracijama, grčki premijer je istakao da je to takođe evropsko pitanje i da je Turska dobila mnogo novca, oko šest milijardi evra za rešavanje pitanja migranata.

PPC ne treba koristiti u socijalnoj politici

Predstavljen je plan obnove PPC-a (Public Power Corporation – Elektrodistribucija), rekao je premijer, dodajući da „smo nasledili PPC u tragičnom stanju. To je pitanje koje treba istražiti, jer smo do toga došli uprkos činjenici da je bilo i nekih upozorenja“. Likvidnost preduzeća treba da se obnovi, od svih će se tražiti da daju svoj doprinos. Deo imovine će se prodati, ali želim da se PPC krene napred na liberalizovanom energetskom tržištu koje će koristiti obnovljive izvore energije. Opet ćemo ga učiniti profitabilnim. Ne smemo da pravimo socijalnu politiku preko PPC-a. PPC treba biti plaćen”.

Od 2021. godine umanjenje nameta za solidarnost i poslovne takse

Smanjenje poreza povećava svačiju obavezu da se usaglasi, rekao je premijer i dodao da sa uvođenjem smanjenja poreske stope freelanceri imaju još jedan razlog da prijave svoje prihode.

“Do 2021. godine imat ćemo fiskalni prostor za smanjenje takse solidarnosti te naknade za biznis”, rekao je premijer Grčke.

Vratićemo skupe zajmove MMF-u

Niže kamatne stope olakšavaju našu politiku i omogućavaju nam da pozajmljujemo po nižoj stopi, rekao je premijer, dodajući da je „naša namera da otplaćujemo skupe zajmove MMF-u i da će zahtev u Evrogrupu podneti nadležni ministar u petak. Samo ćemo ovom intervencijom uštedeti oko 75 miliona godišnje.“

Nikakve beneficije neće biti ukinute

Nikakve beneficije neće biti ukinute, naglasio je premijer Kyriakos Mitsotakis, te je, posebno se obraćajući osobama sa invaliditetom, dodao da “želimo strukturan pristup pitanju osoba sa invaliditetom. To pitanje sam uzeo pod svoj nadzor i smislićemo inovativne predloge “. On se osvrnuo na svoju posetu nacionalnom udruženju slepih u petak i izrazio divljenje tim ljudima i njihovoj mentalnoj snazi. Takođe je govorio o ličnoj dimenziji ovog pitanja zbog majke.

Što se tiče rada, on je rekao: „Naš je cilj podržati svet zapošljavanja i pune zaposlenosti i borit ćemo se protiv bilo kojeg oblika samovolje poslodavaca“. Podsetio je da će smanjenje doprinosa za osiguranje početi 1. jula 2020. i ponovio uverenje u slobodne kolektivne pregovore.

Poštovaćemo sudske odluke o novcu koji država duguje penzionerima, pregledaćemo finansije i vraćati tokom vremena.

Ono što smo najavili za 2020. godinu uračunato je i realno, i ne iznenađujemo svoje partnere,“ rekao je premijer i dodao da „ne bih nastavio sa najavama da mere nisu u potpunosti isplaćene“.

Konkretno, predviđeno je da smanjenje poreza na dobit košta oko 500 miliona američkih dolara, ali rekao je da će fiskalni troškovi biti manji, zbog poštivanja plaćanja poreza ./ibna