Kyriakos Mitsotakis u poseti Berlinu, Hagu i Parizu, pre TIF-a

Kyriakos Mitsotakis u poseti Berlinu, Hagu i Parizu, pre TIF-a

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis priprema se za posetu Berlinu, gde će se sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Poseti nemačkoj prestonici prethodiće njegov prvi kontakt sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Zapravo, prema nekim informacijama, premijer nema nameru da pokrene pitanje smanjenja primarnih ciljeva viška pre 2021. godine.

Mitsotakis će 29. avgusta posetiti Berlin, gde će, nakon sastanka sa Macronom, kao premijer, imati prvi sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Zatim će, 2. i 3. septembra boraviti u Hagu gde će se sastati sa holandskim premijerom Markom Rutteom.

Prvi krug premijerovih međunarodnih kontakata biće završen nekoliko dana pre njegovog odlaska u Solun, gde će na Međunarodnom sajmu u Solunu (TIF) predstaviti vladin program i ciljeve za 2020. godinu.

Međutim, na nedavnom sastanku sa francuskim ministrom finansija Brunom Le Maireom u palati Maximus, prema vladinim izvorima, razgovori su bili usmereni na bilateralne odnose, novi razvojni okvir koji je stvorila vlada i izglede za rast u Evropi, ali ne i primarni viškovi!

Fiskalni jaz

U svakom slučaju, Mitsotakis bi trebalo da predstavi opšte stavke poreskog računa na ubedljiv način kao i objasni nedovoljne načine na koji će pronaći novac koji mu treba. Pitanje poreskih olakšica neraskidivo je povezano sa postojanjem ili ne postojanjem finansijskog prostora 23. septembra, kada se u Atini očekuju poverioci, dok će nedelju dana ranije, 16. septembra, grčki glavni grad posetiti timovi za pripremu sastanka.

Ključno pitanje četvrte post-memorandumske procene biće da li postoji „crna rupa“ ili fiskalni jaz za 2020. godinu, za kada je vlada najavila početak primene poreskih olakšica (smanjenje poreza na dobit sa 28% na 24%, porez na dividendu očekuje se da će se smanjiti sa 10% na 5% itd.). Komisija je u svom prolećnom izveštaju procenila pomenuti jaz na oko 2,5 milijardi evra i ostaje da se vidi kakva će biti nova procena u septembru./ibna