Kyriakos Mitsotakis zarobljen u izbegličkom problemu

Kyriakos Mitsotakis zarobljen u izbegličkom problemu

Premijer Kyriakos Mitsotakis ostaje zarobljen u svojoj besplodnoj politici u vezi sa pitanjem migranata/izbeglica, nakon što je hitno zatražio „solidarnost“ od 13 lokalnih vlada, kako bi se smanjilo nezadovoljstvo lokalnih zajednica a da se nastavi preselenje izbeglica i migranata.

Do kraja godine trebalo bi da se dovrši preseljenje 20.000 tražilaca azila sa egejskih ostrva iz zatvorenih prihvatnih centara koji su u fazi gradnje, što će biti najavljeno u narednih nekoliko dana.

Do sada je vladina politika uspela samo da preplavi ostrva izbeglicama koje je poslao Erdogan, stvarajući talas ksenofobije u lokalnim zajednicama u koje su uključeni desni i krajnji desni glasači, kao i lokalni moćnici. Sve u svemu, uspela je da od Grčke stvori imidž ksenofobične zemlje eliminišući važno poglavlje u međunarodnim odnosima koje je stvorilo grčko društvo prethodnih godina, a koje je osvojilo uvažavanje i divljenje razvijenog sveta. Najgore od svega je uništavanje ovog političkog kapitala bez osvajanja bilo čega drugog osim glasova ili tolerancije krajnje desnice unutar i izvan stranke. Indikativno je što Erdogan nije dozvolio da mu iz ruku isklizne prilika da na međunarodnj sceni govori o „maltretiranju izbeglica i imigranata u Grčkoj nasuprot njegovoj sopstvenoj politici“. To, naravno, nije tačno, ali kada je u pitanju suočavanje sa Grčkom, Erdogan joj neće dozvoliti ni da dobije ni humanitarne zasluge, kada je reč o rešavanju izbegličkog pitanja. Na kraju krajeva, Kyriakos Mitsotakis je napravio još nekoliko ustupaka režimu Ankare, kako ne bi uznemirio Erdogana.

Mitsotakis je rekao regionalnim guvernerima: „Današnja vlada sledi drugačiju politiku. Promenili smo zakon o azilu i učinili ga strožim. Imamo drugačiju politiku prema graničnoj službi. Uspostavljamo zatvorene prihvatne centre da bismo kontrolisali ko dolazi i ko izlazi … Ne preterujemo u vezi s problemom niti ga potcenjujemo … Moramo pokazati solidarnost sa ostrvima … Ne mogu se boriti i tražiti solidarnost iz Evrope kada među nama toga nema”. Ministar zaštite građana Michalis Chrisochoidis preuzeo je ulogu „đavoljeg advokata“ i opravdao ksenofobične incidente rekavši: „Kvantitativno, ovo pitanje nije veliko. Prije svega, moramo osigurati da Grci budu i osjećaju se sigurno “.

U međuvremenu, zvaničnici Makimos palate otkrivaju da će Kyriakos Mitsotakis uskoro pokrenuti pitanje evropskih odgovornosti, pa će u tom kontekstu imati sastanke sa svojim italijanskim kolegom Giuseppeom Conteom i sa Sebastianom Kurzom. U isto vreme, on će to pitanje pokrenuti u intervjuima sa međunarodnim medijima. Razgovori između njega i Evropske narodne stranke u Zagrebu, te njega i austrijskog kancelara, sa kojim deli ideologiju i prijateljstvo, biće prilično zanimljivi. Međutim, u Hagu, kada je pokrenuo to pitanje, bio je frustriran odgovorom holandskog premijera Marka Ruttea, sa kojim takođe deli stavove, jer je javno rekao: „nemojmo kriviti Tursku; učinila je mnogo i ugostila četiri miliona izbeglica na svojoj teritoriji ”, a to je bilo nešto zbog čega se Kyriakos Mitsotakis suzdržao od komentara. / ibna