Kyuchyuk: Nadam se da će se dijalog sa bugarskom vladom nastaviti

Kyuchyuk: Nadam se da će se dijalog sa bugarskom vladom nastaviti

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Republiku Severnu Makedoniju i predsednik Partije ALDE, Ilhan Kyuchiuk, tokom posete Republici Severnoj Makedoniji održao je niz sastanaka na visokom nivou. Razgovori su bili fokusirani na obnavljanje poverenja i dobrosusedske odnose sa Republikom Bugarskom i proces evropskih integracija zemlje, saopštila je kancelarija bugarskog evropskog poslanika.

„Čvrsto se nadam da će se dijalog sa novom bugarskom vladom nastaviti što je pre moguće. Obe strane su posvećene zajedničkim naporima i pronalaženju zajedničkog jezika, jer su trenutni gubitnici državljani Republike Bugarske i Republike Severne Makedonije. U međuvremenu, ne smemo prestati da promovišemo dobre primere, jer će oni biti osnova za izgradnju dobrosusedskih odnosa,” rekao je Ilhan Kyuchyuk  na sastanku sa premijerom Severne Makedonije.

Sa svoje strane, Zoran Zaev se takođe slaže sa idejom da se mora nastaviti podrška saradnji koja je uspostavljena u medijima, akademskim krugovima i privredi u poslednjih nekoliko meseci, jer dobri primeri približavaju narode i uklanjaju nacionalističke linije.

Kopredsjedavajući stranke ALDE naveo je nekoliko primera koji pokazuju uspešne zajedničke inicijative dve zemlje. Među njima je i takmičenje „Makedonija i Bugarska – blizu i daleko“, koje se održava pod pokroviteljstvom Ilhana Kyuchyuk, a sledeće godine planira da uključi bugarske i makedonske studente. Još jedan primer saradnje dve zemlje je sporazum potpisan ove godine o razmeni informacija između BTA i MIA. U septembru dolazi sastanak „Vreme za debatu“, koji je BTA organizovala uz podršku evropskog poslanika Ilhana Kyuchyuka. Događaj će se održati od 20. do 23. septembra u Sofiji i Velikom Trnovu, a prisustvovaće mu Oliver Verhelyi – komesar EU za susedstvo i proširenje, premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev, profesor Vlado Bučkovski, posebni izaslanik Severne Makedonije za Bugarsku, car Simeon II i mnogi drugi.

Tokom posete, Kyuchyuk se sastao i sa prvim potpredsednikom vlade Artanom Grubijem, potpredsednikom vlade Nikolom Dimitrovom, ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ministrom zdravlja Venkom Filipčem, ministrom lokalne uprave Goranom Milevskim i liderom Demokratske unije za integraciju Alijem Ahmetijem./ Ibna