Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine doneo značajne sporazume u poslednjih deset godina

Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine doneo značajne sporazume u poslednjih deset godina

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je u ponedeljak uveče da su deset godina od prelaska strana za pregovarački sto postignuti važni sporazumi za građane, stabilnost zapadnog Balkana i evropske integracije regiona.

„Ovi sporazumi su stvorili stvarnu razliku za ljude na Kosovu i u Srbiji, za stabilnost zapadnog Balkana i evropske težnje čitavog regiona“, napisao je Lajčak na Tviteru, sa fotografijama sa sastanaka.

Delegacija Beograda i Prištine prvi put su se sastale u Briselu 8. marta 2011. godine u okviru tehničkog dijaloga uz posredovanje EU.

Narednih 10 godina dijalog je prolazio kroz razne faze, ali i gašenje. Pregovarači i oblici su se promenili, a među postignutim sporazumima i dalje postoje neki, a pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, koji još uvek čekaju na realizaciju.

Dijalog između Beograda i Prištine koji finansira EU nastavljen je u julu 2020. godine, kada su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti sastali u Briselu zbog smene bivšeg predsednika Hašima Tačija nakon što je optužen za ratne zločine.

Iako je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak na početku jednogodišnjeg mandata u aprilu 2020. godine najavio mogućnost postizanja sveobuhvatnog sporazuma u ​​narednim mesecima, EU trenutno radi na produženju njegovog mandata kako bi se dijalog Beograda i Prištine mogao nastaviti i u narednih godinu dana. / ibna