Lajčak: Dijalog je ključan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Lajčak: Dijalog je ključan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak rekao je u četvrtak uveče da i Beograd i Priština imaju volju da se uključe u dijalog i “apsolutno razumevanje” da ne postoji alternativa. Dodao je da očekuje susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Pokreta za samoopredeljenje Albina Kurtija pre leta.

„Glavni zaključak mojih razgovora u Prištini i Beogradu je da postoji volja za dijalogom, da postoji potpuno razumevanje da dijalog nema alternativu i da je on apsolutno ključ normalizacije odnosa i evropskog kursa, ali i negovanje dobre klime između Kosova i Srbije“, rekao je Lajčak za N1

Naglasio je da niko od aktera koje je upoznao na Kosovu, Metohiji i Srbiji nije sumnjao u neophodnost dijaloga.

„Ovo je glavna poruka koju prenosim u Brisel“, rekao je Lajčak.

Upitan da li je to tehnički ili politički dijalog, Lajčak je objasnio da nije video dve različite vrste dijaloga već samo jedan dijalog, koji je po definiciji politički.

Podsetio je da je dijalog 10 godina vodio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

„Deset godina je dovoljno za pregovarački proces. Dolaskom nove Evropske komisije odlučeno je da se moramo usredsrediti na ovaj proces i da neko iz EU nagleda i da se bavi tim procesom 24/7 kao i da će ono o čemu pregovaramo biti sveobuhvatan sporazum za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije“, dodao je Lajčak.

Kako je naglasio, ovaj sporazum bi trebalo da „trajno“ reši sva otvorena pitanja.

„To uključuje sva otvorena pitanja o kojima se do sada nije razgovaralo, ali i ona koja su dogovorena, ali nisu ispunjena ili su samo delimično ispunjena“, objasnio je on.

Dodao je da je jedan od glavnih ciljeva njegove posete susret sa Kurtijem kao pobednikom kosovskih izbora i razgovor sa njim o dijalogu i nastavku ovog procesa.

„Nije bio obavešten o dijalogu, pa mi je bilo važno da sam lično pružio opširno ažuriranje procesa dijaloga. Zaključak naših razgovora – a proveli smo više od tri sata zajedno – jeste da on razume da je dijalog potreban, da je spreman da ga održi i da je šef kosovske delegacije. Kurti će krenuti ka Briselu i sastaće se sa Vučićem. To bi trebalo da se dogodi dovoljno brzo nakon formiranja institucija“, rekao je Lajčak.

Dodao je da ima dovoljno prostora za ovaj proces.

Kurti je uveren da sve probleme može relativno brzo da reši. Definitivno imamo dovoljno prostora do kraja godine da se fokusiramo na dijalog, jer Srbija očekuje održavanje izbora za godinu dana, oko sledećeg proleća. Imamo dovoljno prostora i očekujem da će se prvi sastanak u razumnom roku nakon formiranja svih potrebnih institucija sigurno održati pre leta“, rekao je Lajčak.

Takođe je naglasio da dijalog ispunjava mnoge funkcije od kojih je, kako je naveo, glavna svrha postizanje sporazuma.

„Dalje, dijalog je jedina platforma za razgovore Beograda i Prištine uz prisustvo EU“, rekao je Lajčak.

Dodao je da iskustvo pokazuje da ako nema dijaloga, onda ne postoji platforma za rešavanje pitanja.

„A onda se one rešavaju putem poruka putem medija, što nije najefikasniji način za njihovo rešavanje. Ako nema dijaloga, tenzije se povećavaju; ako postoji napetost, oni se uništavaju. To je jasno svim partnerima, svi znaju da je dijalog neophodan“, naglasio je Lajčak. / ibna