Lajčak: Razmena teritorija bila bi vrlo opasna

Lajčak: Razmena teritorija bila bi vrlo opasna

Razmena teritorija između Kosova i Srbije bila bi „veoma opasna“, rekao je za francuski list Le Monde Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija.

Prema Lajčaku, dijalog uz posredovanje EU obustavljen je zbog izbora na Kosovu. Govoreći o mogućnosti postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije, rekao je da „ništa nije gotovo dok se sve ne završi“.

Povodom uloge Sjedinjenih Država u ovom procesu, Lajčak je rekao da vlada američkog predsednika Joea Bidena „oseća istorijsku odgovornost zbog političke i ljudske posvećenosti Sjedinjenih Država u regionu“.

Izaslanik EU za dijalog rekao je da je EU prethodno sarađivala sa novim američkim državnim sekretarom Anthonijem Blinkenom i podsekretarkom za politička pitanja Viktorijom Nuland. „Američko-evropsko jedinstvo je ključni faktor uspeha na Balkanu“, rekao je Lajčak.

Upitan o ideji razmene teritorija između Srbije i Kosova, Lajčak je rekao da su se zemlje u regionu usprotivile “jer su strahovale da bi događaji mogli da izmaknu kontroli”.

Pored toga, Evropska unija je, rekao je, uložila velika sredstva u politiku „evropeizacije i integracije Balkana u evropsku porodicu, što znači izgradnju multinacionalnih demokratija“ i „redizajniranje granica je u suprotnosti sa ovim idealom i značit će da nismo uspeli”.

Upitan kako vidi sve veći uticaj Kine na Balkanu, rekao je da je EU najveći trgovinski partner, najveći investitor na zapadnom Balkanu i tamo nudi najviše pomoći. „Kina ne može da ponudi više od nas“, rekao je Lajčak. / Ibna