Lajčak Vučiću i Hotiju: Vi ste na pravoj strani istorije i ona će to znati prepoznati

Lajčak Vučiću i Hotiju: Vi ste na pravoj strani istorije i ona će to znati prepoznati

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd-Priština-zapadni Balkan Miroslav Lajčak rekao je danas da bi rešavanje odnosa između Kosova i Srbije bio bolan kompromis za koji lično nije sumnjao da je moguć, ali da će vredeti.

Lajčak je govorio u odboru Beogradskog bezbednosnog foruma „Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja“, kome su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdullah Hoti i Rian Tulli, iz američkog Odbora za obaveštajne poslove Senata SAD. Istovremeno je rekao da ti razgovori nisu nastavak dijaloga koji vodi Brisel.

„Proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije vidim kao glavni faktor poverenja u region i važan element u rešavanju regionalnih problema. Zbog toga želimo istovremeno da postignemo tri cilja; prvi je uspostavljanje normalizacije odnosa između dve strane; drugo je uključivanje evropskih vrednosti i pravila i približavanje regiona evropskoj budućnosti; treći je doprinos regionalnoj stabilnosti. To nije lak proces, rešenje će biti bolan kompromis, ali ne sumnjam da je to moguće i vredno. Želeo bih da se zahvalim mojim sagovornicima, Vučiću i Hotiju, na njihovoj posvećenosti dijalogu i njihovoj istrajnosti da nastave dalje, uprkos tome što se ponekad suočavaju sa snažnim kritikama kod kuće. Na pravoj ste strani istorije, i istorija će znati to da prepozna,” rekao je Lajčak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, između ostalog, da su dve strane daleko od pomirenja i da na tome treba još raditi. Podsetio je da Priština nije ispunila svoje obaveze koje je preuzela potpisivanjem Briselskog sporazuma pre sedam i po godina.

„Kada govorimo o kompromisu, kompromis može biti:„ Da li će Srbija priznati Kosovo i onda Kosovo može priznati Srbiju “? To nam ne treba, mi smo priznata država. Od svih. Ono što nam treba je kompromisno rešenje, da bi se razumela pozicija Beograda, da bi se razumela pozicija Srbije, da bismo razumeli da moramo da brinemo o Srbima na Kosovu. Prošlo je sedam i po godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a albanska strana mora da ispuni samo jednu obavezu, uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom. A kakav je bio njihov odgovor danas? „Nije nas briga za ovo, sve dok Srbija ne prizna Kosovo“. U Briselu nije potpisano da će Srbija priznati Kosovo, već sa EU kao garantom, dogovoreno je da će Kosovo ispuniti svoje obaveze iz sporazuma. Sada kažu: „Nije nas briga, nikada to nećemo učiniti, to je deo regionalne agende“. Ali pre svega moramo znati da li ćete to ispuniti ili ne. Pre svega, da li govorimo o kompromisnom rešenju ili povećanju pritiska na Srbiju? I da li zaista želite da gradite normalne odnose ili zapravo želite da pobedite Srbe? Mislim da treba da nađemo rešenje koje ostavlja obe strane podjednako nezadovoljne ili pomalo zadovoljne“, rekao je Vučić.

Na pitanje moderatora da li želi da odgovori Vučiću, Hoti je rekao da, nažalost, većina njih ne sluša jer je emisija „blokirana“. Dodao je, međutim, da pregovore ne treba tumačiti o tome šta je Srbija pobedila i šta gubi.

U završnoj reči, predsednik Vučić je naglasio da je važno da svi međunarodni akteri budu uključeni u pronalaženje kompromisnog rešenja i, ako je potrebno, da u ovom procesu razmišljaju „van okvira okvira“.

„Bićemo potpuno uključeni u ovaj proces“, rekao je srpski predsednik. / ibna