Lavrov: Dejton – temelj funkcionisanja BiH

Lavrov: Dejton – temelj funkcionisanja BiH

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je u Istočnom Sarajevu da Rusija podržava principe Dejtonskog sporazuma

Neobičan raspored zvanične posete Lavrova BiH možda je namera da se izrazi podrška teritorijalnoj organizaciji države sa dva entiteta. U poslednjih nekoliko dana bošnjački zvaničnici u BiH intenzivirali su priču o promenama DPA i Ustava, ukidanju Republike Srpske i uspostavljanju građanske države umesto „države sa tri konstitutivna naroda“ kako je definisano u DPA. Činjenica da je Lavrov prvo došao u Istočno Sarajevo, Republika Srpska, a sutra će održati sastanke sa državnim vlastima u Sarajevu, potvrda je njegovih izjava.

Lavrov je pozvao sve da poštuju ovaj sporazum, te dodao da svaki pokušaj njegovog rušenja može izazvati najozbiljnije rizike i posledice.

“Pre 25 godina je potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, Dejtonski sporazum. Mi smo jednakog mišljenja danas, imamo zajednički stav da je Dejton temelj funkcionisanja BiH, treba poštovati njegove temeljne principe, ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, izjavio je Lavrov u Istočnom Sarajevu.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa zvaničnicima Srpske i srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom istakao da su imali veoma konstruktivan dijalog, koji je prošao u prijateljskoj atmosferi.

Lavrov je naglasio da je Republika Srpska dobar partner Rusije, te da imaju bliske, tesne i poverljive veze koje visoko cene i da su za saradnju u interesima naroda Rusije i BiH i stabilnost u zemlji.

On je istakao da je primljena na znanje odluka Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, te da Rusija smatra da je ova odluka ispravna.

Predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska i Rusija imaju veoma dobru ekonomsku saradnju koja se realizuje kroz niz projekata, te da nema nijednog otvorenog pitanja.

“Posebna mi je čast što je Lavrov došao u prijateljsku Republiku Srpsku i pričali smo o prijateljskim odnosima koji su dobri i nema nijednog otvorenog pitanja”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

Dodik je napomenuo da je veoma simbolično što je Lavrov došao na dan potpisanja Dejtonskog sporazuma, iako to nije bilo planirano jer je trebalo da dođe ranije.

Dodik se zahvalio Ruskoj Federacije na kreiranju i donošenju Dejtonskog sporazuma, a pre svega na njegovoj podršci i implementaciji.

“Ta podrška danas je bila veoma važna i dovela nas do toga da shvatimo da u svetu postoje oni koji su spremni da se drže Dejtonskog sporazuma, a ne da se bave raznim bravurama i to je bila jedna od tema dašanjeg razgovara”, naveo je on.

Dodik je ukazao da Dejtonski sporazum nije napravljen da bi bio promenjen, bez saglasnosti dva entiteta i tri naroda.

“Mi smo godina izražavali protivljenje međunarodnom intervencionizmu, a danas tražimo da Kancelarija visokog predstavnika bude ukinuta, a ne da se produžava mandat i agonija koju ovde predstavljaju”, poručio je predsedavajući Predsedništva BiH.

On je istakao da su bonska ovlaštenja prevara i podvala i da je Savet za implementaciju mira forman mimo Dejtonskog sporazuma te da nije mogo dati takva ovlaštenja bilo kom visokog predstavniku.

“PIK je rekao da pozdravlja nameru, ali nije dao ovlaštenja, zato svi zakoni koje je donio visoki predstavnik moraju biti ukinuti”, poručio je Dodik.

Izvor: SRNA