Lavrov u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, komentarisao i slučaj Navaljni

Lavrov u zvaničnoj poseti Hrvatskoj, komentarisao i slučaj Navaljni

Premijer Hrvatske Andrej Plenković i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zaključili su danas u Zagrebu da su bilateralni odnosi i ekonomska saradnja Hrvatske i Rusije dobri.

Lavrov je u Zagreb došao u zvaničnu posetu iz Srbije i sastao se sa nekoliko zvaničnika. Na sastanku sa Plenkovićem razmenjena su mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Evropi, globalnim temama dalje borbe protiv COVID-19.

“Istaknuta je važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gde se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije COVID-19. Obe strane izrazile su želju da se bilateralni dijalog nastavi”, navodi se u izjavi hrvatske vlade.

Lavrov se danas takođe sastao sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, kako bi razgovarali o regionalnim pitanjima. Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da je administrator međunarodne zajednice anahronizam u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, dodajući da to znači da je BiH tako strani protektorat.

Lavrov je rekao da se slaže sa stavom Hrvatske da je važno održati konstitutivnost sva tri naroda u BiH i njihovo pravo da biraju legitimne predstavnike u svim vladinim institucijama, uključujući tročlano Predsedništvo.

„Stoga verujemo da Izborni zakon BiH zahteva reformu. Nemamo potrebu da se suočavamo sa drugim zemljama zbog pristupanja BiH savezima, tako da je naša pozicija u vezi sa BiH i njenim pristupanjem NATO-u ista. BiH je nezavisna zemlja, uprkos činjenici da još uvek ima spoljni protektorat u obliku visokog predstavnika, što smatram anahronizmom. U skladu sa svojim Ustavom i Dejtonskim sporazumom, BiH bi trebala odlučivati o svojoj spoljnoj politici. Svi treba da poštuju odluke koje donosi BiH, a koje su u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ali treba shvatiti da BiH ne postoji bez poštovanja sva tri naroda. To takođe znači poštovanje stava Republike Srpske o vojnoj neutralnosti“, rekao je Lavrov.

U utorak su dva člana Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić bojkotovali sastanak sa Lavrovom jer je prvo posetio Republiku Srpsku, ali u sobi nije bilo zastave BiH. To je protumačeno kao njegovo nepoštovanje Bosne i Hercegovine i njenih zvaničnih institucija.

Tokom konferencije za štampu u Zagebu, Lavrov je odgovorio na nekoliko pitanja o slučaju trovanja Alekseja Navaljnog. Kako prenosi CNN, Lavrov je rekao da su izveštaji o detaljima oko trovanja opozicione ličnosti Alekseja Navaljnog „smešni za čitanje“.

„Već smo navikli na činjenicu da Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje jednostavno objavljuju u medijima još jedan niz optužbi protiv Rusije, bilo da su to hakeri, bilo neka vrsta senzacije o dvostrukom ili čak trostrukom trovanju Navaljnog,“ rekao je Lavrov tokom konferencije za novinare.

„Sve ove vesti je smešno čitati, ali one govore samo jedno – tačnije način na koji su ove vesti predstavljene govori samo jedno – da naši zapadni partneri nemaju nikakve etičke standarde i nedostatak veštine u normalnom diplomatskom radu, i nisu spremni da se povinuju međunarodnim pravnim normama kada je reč o pronalaženju činjenica“, dodao je Lavrov.

„I logika [Zapada] ovdeje: „ Pazi, objavili smo … nove činjenice koje su nemačke specijalne službe otkrile o trovanju Navaljnog, a Moskva već dva dana ćuti – ako ćuti, znači kriva je. Greška u ovom pristupu, po mom mišljenju, očigledna je za svaku zdravu osobu“, rekao je Lavrov.