Lavrov: SAD se trude da revidiraju sporazum Kosova i Srbije o formiranju srpskih opština 

Lavrov: SAD se trude da revidiraju sporazum Kosova i Srbije o formiranju srpskih opština 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u sredu da Sjedinjene Države uporno rade na reviziji Sporazuma između Kosova i Srbije o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom. Lavrov je rekao da je potez Washingtona usmeren ka približavanju Kosova članstvu u NATO-u i zaštiti njegove vojne baze na Kosovu.

Lavrov je podsetio da su Kosovo i Srbija tokom dijaloga organizovanog od strane EU u Briselu potpisali sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština, koji garantuje prava Srba. „Ova zajednica nema kompaktnu teritoriju. To je sever, teritorije su blizu jedna drugoj; tamo su enklave, koje su deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Ali takav sporazum ostaje samo napisan već četiri godine“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova rekao je da su Sjedinjene Države započele napore na reviziji Sporazuma o Zajednici. „To se trenutno radi. SAD žele da revidiraju ovaj sporazum po svaku cenu, a cilj je stvaranje situacije za integrisanje Kosova u NATO, uključujući njihovu najveću vojnu bazu u Evropi – Bondsteel,“ rekao je Lavrov.

Lavrov je dodao da SAD zajedno s nekim od njegovih partnera u Evropi žele da Bosna i Hercegovina uđe u NATO./ibna