Laya: Turska nije samo partner nego i saveznik u NATO

Laya: Turska nije samo partner nego i saveznik u NATO

Turska nije samo partner, već više od toga. Ona je saveznik u NATO, rekla je španska ministarka spoljnih poslova Arancha Gonzalez Laya u ekskluzivnom intervjuu za Anadolu Agenci.

„Ne radi se samo o tome da je Turska partner; Turska je saveznik u NATO, a ne samo prijatelj. U NATO nemate prijatelje, imate saveznike; to je mnogo više od prijatelja”, rekla je Laya, dodajući da je “saveznik neko sa kim delite nešto važno kao što je vaša bezbednost. To Španija deli sa Turskom. Deli raketni niz koji imamo ovde u ovoj zemlji, a koji pomaže u zaštiti ove zemlje od trećih zemalja“, dodala je Laya.

Španska ministarka spoljnih poslova rekla je i da postoji zabrinutost od strane EU nakon nekih poteza koje je Turska preduzela u Libiji, Istočnom Mediteranu i po pitanja imigracije.

„Ja sam naravno uverena da Turska takođe ima senzibilitet u koracima koje preduzima Evropa, tako da ovo nije igra ‘ko je kriv’. To je igra razumevanja šta je perspektiva druge strane. Tek nakon što shvatite, nakon što čujete suprotnu stranu, moći ćete pronaći put prema napred“, rekla je ona.

Laya je primetila da je Turska prva zemlja koja nije članica EU koju je posetila posle krize COVID-19.

„Bilo je to obećanje koje sam dala [turskom] ministru spoljnih poslova Čavušogluu. Tokom pandemije razgovarali smo vrlo često telefonom. Bili smo u komunikaciji o pitanjima snabdevanja, vraćanja državljana, kao i mnogim pitanjima koja se odvijaju u regionu, bilo u Istočnom Mediteranu, Libiji ili Siriji, pa sam obećala da ću ga posetiti u Ankari“, dodala je Laya.

Laia je rekla da su ona i Čavušoglu razgovarali o bilateralnim pitanjima, zdravstvenim pitanjima koja se odnose na krizu COVID-19 i odnosima EU i Turske.

„Bilo je važno jer je došlo do eskalacije tenzija. Kada postoje tenzije, dobro je sesti, razgovarati, voditi dijalog, razumeti se i, ako je moguće, pokušati razrešiti nesuglasice koje ponekad postoje između zemalja, na miran način“, naglasila je ona.

Ministarka spoljnih poslova Španije posetiće Grčku u utorak, gde će se sastati sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendiasom. / ibna