Lazić: Oko 3 000 migranata u BiH je pod vedrim nebom

Lazić: Oko 3 000 migranata u BiH je pod vedrim nebom

Društvo Crvenog križa/krsta BiH i Crveni križ Federacije BiH, zajedno s Međunarodnom organizacijom za migrante (IOM) i Danskim izbjegličkim većem radi na zdravstvenoj nezi za migrante koji se nalaze u prihvatnim centrima, a migrantima koji su u pokretu mobilni timovi pružaju prvu pomoć.

Generalni sekretar Društva Crvenog križa/krsta BiH Rajko Lazić u izjavi za medije kaže da su za njih problem migranti koji su izvan centara, a procenjuje se da ih u Bosni i Hercegovini ima oko tri hiljade.

“Teški su uslovi za migrante u pokretu, spavaju na železničkim stanicama, ‘pod otvorenim nebom’. Po informacijama s terena oni su stalno u pokretu, iz grada u grad. Konkretno u Tuzli, dođu u vreme samo kad im, zajedno s drugim nevladinim organizacijama, dostavljamo hranu, garderobu… Potom opet hodaju po gradu, može se to videti i u Sarajevu,” priča Lazić.

Ističe da Društvo, kroz strukturu, ima mobilne timove koji se nalaze u Mostaru, Unsko-sanskom kantonu, Tuzlanskom kantonu, Vlasenici, Bijeljini. Oni, kaže, imaju prvi susret s migrantima. Daju im obrok, sredstva za higijenu, prvu pomoć, a pružaju im i psihosocijalnu zaštitu.

“Radimo na obnavljaju porodičnih i pokidanih veza migrana, koji su u pokretu,” naglasio je.

Ističe da je u poslednje vreme smanjen priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu, zbog vremenskih neprilika.

Ranije je evidentiran i njihov povratak u Srbiju, gde ima smeštajnih kapaciteta. Po izjavama volontera Društva i osoblja koje radi s migrantima, smeštaju se preko zime u kapacitetima Crvenog krsta i centra u Republici Srbiji. Nakon što otopli ponovno će pokušati da se, preko Bosne i Hercegovine, ‘probiju’ tamo gde žele, prema zapadnoj Evropi.

Ranije ovog mjeseca Republika Češka obezbedila je donaciju za potrebe migranata u pokretu kroz Bosnu i Hercegovinu, vrednosti oko 176.000 KM. Sastoji se od kabanica, vreća za spavanje, deka i setova posuđa koji će im dobro doći jer uglavnom spavaju ‘pod otvorenim nebom’, a dostavljaju ih im mobilni timovi Društva Crveni krst/križ BiH.

Lazić kaže da trenutno u BiH ima oko sedam hiljada migranata, od toga ih je oko četiri hiljade u centrima i o njima uglavnom brigu vodi Međunarodna organizacija za migrante (IOM). Oni imaju uslove za smeštaj, ishranu i zdravstvenu zaštitu.