back to top
NaslovnicaHronikaLAŽNA ARHITEKTICA IZ SRBIJE KOJA JE OPLJAČKALA PALATU NA MALTI I BILA...

LAŽNA ARHITEKTICA IZ SRBIJE KOJA JE OPLJAČKALA PALATU NA MALTI I BILA RANIJE OSUĐIVANA: Trenutna situacija sa Ljubicom Živković

Ljubica Živković (52) uhapšena na Malti zbog krađe artefakata

Ljubica Živković (52), državljanka Srbije, uhapšena je na Malti zbog sumnje da je opljačkala palatu u gradu Valeti iz koje je, kako tamošnje tužilaštvo smatra, odnela artefakte od velikog istorijskog značaja.

Kako prenose lokalni mediji, osumnjičena Srpkinja se predstavljala kao arhitekta i poznavalac umetnina, a palata u Valeti poznata kao “Palata velemajstora” poharana je 5. aprila.

– Sumnja se da je iz malteške znamenitosti Živkovićeva odnela tri vaze i jedan sat čija se vrednost procenjuje na oko 13.000 evra – navode mediji sa Malte i dodaju da je Srpkinja imala pristup “Palati velemajstora” jer je bila angažovana na projektima renoviranja ove građevine.

- Advertisement -

– Ljubica Živković je bila uključena u restauraciju palate i sada je osumnjičena za tešku krađu, nezakonito posedovanje nezakonito stečenih kulturnih dobara i kršenje uslovne kazne za slična krivična dela – saopštili su nadležni sa Malte, a preneli su tamošnji mediji.

Kako su dodali, osumnjičena je saslušana u tužilaštvu, ali je negirala krađu.

– Ona je samo rekla da ona to nije uradila, odnosno da nije ukrala vaze i sat. Odbranu nije iznosila – navodi se u saopštenju.

Srpskinja je, kako se prvo sumnjalo, bila menadžerka projekta koja je radila za građevinsku firmu uključenu u radove u palati. Pridružila se projektu pre šest meseci i, kako se navodi, imala je pristup prostorijama u palati i kulturnim dobrima.

Malteška policija navela je, međutim, da Ljubica Živković nije imala nalog za obavljanje delatnosti kao arhitekta ili građevinski inženjer, ističući da po zakonu nije ovlašćena da sebe naziva arhitektom.

- Advertisement -

Prema njihovim daljim navodima, Srpkinja je i ranije osuđivana za slična dela zbog čega joj je odbijen zahtev za kauciju i ona se trenutno nalazi u pritvoru.

– Osumnjičena ima problem sa zloupotrebom psiho-aktivnih supstanci i ona je bila na uslovnoj slobodi, jer je ranije osuđivana za slična krivična dela – naveli su nadležni.

Živkovićeva je identifikovana kada je policija pregledala snimke sa sigurnosnih kamera u palati na kojima se vidi osumnjičena u trenucima kada su artefakti ukradeni. Ona je brzo identifikovana i uhapšena.

Ispituju se svi detalji

Krađa ovih kulturnih dobara prijavljena je 5. aprila, ali oni još uvek nisu vraćeni tamo gde pripadaju niti su zaplenjeni od Srpkinje.

– Policija intenzivno radi na pronalaženjuukradenih predmeta i utvrđivanju svih činjenica, odnosno da li su oni prodati, sakriveni ili upotrebljeni u neke druge svrhe – navodi se u medijima sa Malte i dodaje:

– U međuvremenu, palata je ponovo otvorena za javnost početkom ove godine nakon pola decenije restauratorskih radova.

Nestanak vaza i sata, inače, usledio je manje od mesec dana nakon što su dve zlatne medalje u vrednosti od 400.000 evra ukradene iz Pomorskog muzeja u ovom gradu. Medalje su pronađene na imanju čoveka koji je i osumnjičen za njihovu krađu, ali je on pušten da se brani sa slobode.

– Ispituje se da li su ove dve krađe, ali i osumnjičena lica, na neki način povezane – navodi se i dodaje da su medalje bile znatno oštećene kad su pronađene.

Kulturna dobra Malte

Palata velemajstora ili “Grand Master’s Palace”, izgrađena je pre više od tri veka kao palata Velikog majstora Reda Svetog Jovana, koji je vladao Maltom od 1530. do 1798. godine, a bila je poznata i kao Magistralna palata.

– Kada je Napoleonova Francuska proterala vitezove, ona je postala Nacionalna palata. Tokom perioda britanske vladavine počevši od 1800. godine, to je bila Guvernerova palata i sve u njoj, ako i ona sama, jurna su dobra Malte – navode malteški mediji.

Brojke

x 13.000 evra je vrednost ukradenih predmeta

x 5 godina se renovirala “Palata velemajstora”

x 20 dana prošlo od krađe vrednih artefakata

Bonus video:

Kurir

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...

GRUPA TINEJDŽERA ZADIRKIVALA SIN NJEGOVOG KOMŠIJE: Komšije otkrivaju šta se desilo u parku na Voždovcu, Mijatović umro u Urgentnom

Đorđe Mijatović (37), brat potpredsjednika vlade Federacije Bosne i Hercegovine Vojina Mijatovića, jučer je...

KEJT PRAJS TVRDI DA JE ŽRTVA NAPADA KISELINOM: “Jedva čekam da se iselim odavde”, prelazak iz vile u štalu (FOTO)

Na svom instagram profilu Kejti Prajs iznijela je tvrdnje da su vandali provalili u...

HIT VIDEO: Dečko na maturu došao obučen kao baka, sa sobom poveo i svoja dva “UNUKA” (VIDEO)

Momak iz Bijeljine nasmejao je region kada je na maturskoj večeri Poljoprivredne i medicinske...