Levi centar i progresivni politički prostor u metežu

Levi centar i progresivni politički prostor u metežu

Nakon ishoda evropskih izbora i zbog nacionalnih izbora u julu, grčke stranke levog centra se suočavaju sa potrebom donošenja strateških odluka.

Upravo sada, čak i nakon njegovog poraza od ND, SIRIZA na političkoj mapi zadržava ulogu glavnog i najjačeg eksponenta progresivne strane i levice. Osnivanje progresivnog saveza i saradnja sa rukovodiocima PASOK-a, kako na centralnom nivou, tako i na lokalnom nivou u opštinama i regionima, održava rukovodstvo SIRIZE kao strateški izbor.

SIRIZA ima za cilj da se uspostavi kao progresivni pol protiv neoliberalnog i konzervativnog programa Nove demokratije. Osim toga, Alexis Tsipras nastavlja da prisustvuje kao posmatrač, ali i kao privilegovani sagovornik u Evropskoj socijalističkoj partiji. Zato se Alexis Tsipras ponovo obraća građanima napredne opcije, ali i centristima, koji ne žele desničarsku vladu koja bi stvorila rizik povratka u politiku štednje.

KINAL u krizi

Istovremeno, Pokret za promene se suočava s rizikom koji bi čak mogao predstavljati pitanje političkog opstanka stranke. Fofi Gennimata sa svojim izborom da na dno listića stavi bivšeg predsednika i ministra finansija PASOK-a tokom koalicione vlade A. Samare – čime je sam sebi onemogućio da bude izabran – dovodi do turbulencija unutar stranke.

Štaviše, Evangelos Venizelos je istorijski član PASOK-a i KINAL-a, sa velikim uticajem kako unutar partije tako i među biračima. Desetine članova i rukovodilaca KINAL-a već su podneli ostavke, protestujući zbog toga što je predsednica izabrala baš njega. Glavna optužba je da Ev. Venizelos i njegove pristalice KINAL pretvara u “rep SIRIZE”.

Sa svoje strane, Gennimata ovim “kockanjem” pokušava da pošalje poruku o distanciranju od Nove demokratije. To je zato što je Ev. Venizelos uveliko predstavljen kroz svoju prošlost, ali i povremenu poziciju, pristupu K. Mitsotakisa. On je bio nosilac logičnog sleda koji je vodio do “strateškog poraza SIRIZE”.

Genimata takođe ima oko za frustrirane levičarske glasače za koje Ev. Venizelos je “crvena zastava”. Niko ne može sa sigurnošću reći da će ovaj plan funkcionisati 7. jula. Izgleda teško, zbog polarizacije između SIRIZE i ND. Odnosi nakon izbora će odlučiti mnogo toga

Mnogo toga će se moći prosuditi po rezultatima izbora. Ako ND postigne parlamentarnu većinu, KINAL će se kladiti na devastaciju SIRIZE, koju optužuje za pokušaj “preuzimanja” levog centra. Ali ako K. Mitsotakis ne postigne većinu, Gennimata će biti primorana da pruži podršku kako bi izbegla stavljanje zemlje u izbornu avanturu ne-upravljanja. To je nešto što bi potvrdilo strateški i politički zastoj KINAL-a, jer će ponovo morati da sarađuje sa desnicom. Pretpostavljajući da se brojevi zbrajaju i da je najverovatniji scenario potvrđen, naravno.

Sigurno je da će SIRIZA i Al. Tsipras intenzivirati pozive progresivnim građanima i onima sa levog centra, optužujući F. Gennimatu da ne postiže progresivni zaokret, dok sprovodi “Venizelosovu politiku bez Venizelosa”. Da li će kriza u KINAL ojačati SIRIZU, ostaje da se vidi u glasačkim kutijama./ibna