Liberalna partija protiv dolaska patrijarha SPC Irineja u Crnu Goru

Liberalna partija protiv dolaska patrijarha SPC Irineja u Crnu Goru

Liberalna partija Crne Gore protestuje zbog najavljenog dolaska patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u Budvu, na obeležavanje značajnih datuma crkvene istorije.

Iz Liberalne partije, koja je uz saopštenje objavila i fotografiju 57 članova, saopštili su da su zabrinuti zbog događaja na kojem se najavljuje dolazak srpskog patrijarha Irineja u Budvu.

„U najavama ovog skupa eksalirala je šokantna nacionalistička netrpeljivost, mržnja i revizionizam. Dodatno, dolaskom poglavara Srpske pravoslavne crkve, koji je od ranije poznat po ekstremističkim stavovima uperenim protiv naše države, plašimo se da to može ostaviti negativne posljedice u javnosti i među građanima Crne Gore, kao građanske države“, navode iz LP.

Kako navode iz Liberalne partije pojedini govornici i učesnici na ovom skupu, osuđivani su kriminalci i osvjedočeni ratni zločinci i propagatori bratoubilaštva i kravavih sukoba ’90.-ih godina prošlog vijeka,na ovim prostorima. Sakupljanje takvih ličnosti koji će se sa svih strana sliti u Crnu Goru, odnosno u Budvu, i to u organizaciji organa lokalne vlasti, moralo bi da zabrine nadležne organe i službe odgovorne za bezbijednost države i građana.

„Liberalna partija poziva nadležne državne organe da sa posebnom pažnjom isprate ovakve manifestacije i ličnosti koje direktno ugrožavaju građanski sklad i mir ali i podrijevaju samobitnost Crne Gore i crnogorskog naroda ali i drugih naroda u državi. Svaka nezakonita radnja, raspirivanje mržnje, nacionalizma i bilo kakav ekstremizam i nepočinstvo, moraju biti najoštrije sankcionisani a počiniocima se staviti do znanja da su nepoželjni u Crnoj Gori“ zaključili su iz LP.

Patrijarh Irinej će učestvovati u svečanom obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i 1 500 godina manastira Podlastva. Poseta dolazi u sred sukoba između Srpske pravoslavne crkve i novoformirane Crnogorske pravoslavne crkve, koja tvrdi da manastiri u zemlji treba da budu njihovo vlasništvo./ibna