Libijski premijer traži od Mitsotakisa da formira zajednički odbor Libije, Turske i Grčke

Libijski premijer traži od Mitsotakisa da formira zajednički odbor Libije, Turske i Grčke

Premijer Vlade nacionalnog jedinstva Abdul Hamid Dabaiba primio je u utorak popodne grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa i delegaciju koja ga je pratila u poseti Tripoliju.

Prema izvorima iz libijske vlade, dve strane su razgovarale o različitim pitanjima vezanim za bezbednosne, ekonomske i trgovinske aspekte i aktiviranje sporazuma postignutih između dve zemlje i drugih u oblastima energetike i električne energije.

Očekuje se da će današnji sastanci doprineti nastavku rada grčke ambasade i generalnog konzulata u Bengaziju, značajno doprineti jačanju bilateralne saradnje u svim oblastima, posebno u oblastima energetike, građevine i bezbednosti, istovremeno otvarajući velike perspektive za ekonomske i trgovinske odnose.

Prema izveštajima web stranice afrigatenews.net, premijer Vlade nacionalnog jedinstva Abdul Hamid Dabaiba izjavio je da „potvrđujemo važnost održavanja prava Libije, Grčke i Turske i spremni smo da osnujemo zajedničke odbore za raspravu o pomorskoj granici sa Grčkom“.

Premijer Abdul Hamid Dabaiba potvrdio je da Vlada teži uspostavljanju odnosa sa svim zemljama, posebno susednim, dodajući da su interesi Libije na prvom mestu i da se svi sporazumi ispituju u skladu sa interesima te zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Kiriakosom Mitsotakisom, Dabaiba je izrazio napore da proširi odnose Libije sa Grčkom.

„Sa grčkom stranom smo razgovarali o otvaranju grčke ambasade u Libiji, predstavljanju viza i otvaranju teme zdravstva i radujemo se većoj saradnji na ekonomskom polju“, rekao je prelazni premijer Libije.

Sa svoje strane, grčki premijer je u primedbama primetio nastavak grčko-libijskih odnosa, pri čemu je otvaranje grčke ambasade predstavljalo prekretnicu u ovom kontekstu. Takođe je naglasio podršku Grčke naporima Libije za mir i napredak.

„I u okviru EU i u okviru UN, naša zemlja će biti uz vas na putu ka verodostojnim izborima, političkoj normalnosti i obnovi vaše zemlje, daleko od stranih vojski i interesa ali i sa jedinstvenim pravcem, bezbednošću i prosperitetom u našem susedstvu i na Mediteranu. Vreme je, mislim, da iza sebe ostavimo sve stvari koje su dovodile u pitanje naše odnose u prethodnom periodu“, primetio je Kyriakos Mitsotakis.

Grčki premijer je dodao da „temelj nove polazne tačke u našem odnosu uvek mora biti iskrenost, otvorenost za dijalog i, pre svega, vera u principe međunarodnog legitimiteta, međunarodnog prava. A to znači da ćemo, pisanjem nove stranice našeg zajedničkog puta, pronaći način da izbrišemo greške prethodne“.

„Takođe želim da budem potpuno jasan i da ponovim ono što je predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, rekao tokom posete vašoj prijateljskoj zemlji, da je preduslov za bilo kakav napredak trenutno i potpuno povlačenje stranih trupa i plaćenika sa teritorije Libije. To je nešto što su tražile sve evropske zemlje. I naravno, za nas je veoma važno da otkažemo ilegalne dokumente koji su predstavljeni kao takozvani transnacionalni sporazumi, ali nemaju pravnu snagu, kao što je izričito presudilo Evropsko veće“, zaključio je Kyriakos Mitsotakis.

Posle toga, grčki premijer sastao se sa predsednikom libijskog predsedničkog saveta Mohamedom al-Menfijem.

Tokom sastanka,  Mitsotakis je preneo predsedniku predsedničkog saveta Libije poruku grčke podrške novoj Libiji i njenoj Vladi. Podvukao je spremnost Grčke da služi pomoćno i zalaže se bilateralno, ali takođe u okviru EU i UN, za težak zadatak vođenja zemlje na verodostojne, sveobuhvatne izbore, a zatim i na političku normalnost koja će dovesti do njene obnove, uvek na osnova verovanja da će sve što je u prošlosti dovodilo u pitanje odnose dve države biti trajno ostavljeno.

Premijer je obavestio predsednika predsedničkog saveta Libije Mohameda al-Menfija da će grčka ambasada u Tripoliju početi da radi danas i da će uskoro krenuti sa još jednim potezom, čim se konačni aranžmani finalizuju: operacija Generalni konzulat u Bengaziju. U tom kontekstu, podvučeno je da će i ponovno otvaranje ambasade u Tripoliju, pre svega, i ponovno uspostavljanje Generalnog konzulata u Bengaziju značajno doprineti jačanju bilateralne saradnje u svim sektorima, uz vrhunac takve saradnje u oblasti privrede i trgovine. / ibna