Lider hrvatskog SDP-a odstupio sa pozicije nakon izbornog debakla

Lider hrvatskog SDP-a odstupio sa pozicije nakon izbornog debakla

Lider hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP), stranke levog centra, Davor Bernardić najavio je u ponedeljak, posle rasprave stranačkih organa o parlamentarnim izborima održanim u nedelju, da će podneti ostavku na funkciju lidera stranke. SDP je sa koalicijom Restart doživeo najgori izborni rezultat u više od 20 godina.

Nakon sastanka sa najvišim članovima SDP-a u ponedjeljak, Bernardić se obratio novinarima, rekavši da neće tražiti reizbor za lidera stranke na unutarstranačkim izborima koji će, kako je rekao, biti organizovani u najkraćem mogućem roku. Zamenik lidera SDP-a Zlatko Komadina obavljao bi funkciju privremenog predsednika dok stranka ne izabere novog.

Iako su ankete sprovedene pred izbore predviđale tesnu trku između koalicije Restart i vladajuće konzervativne Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), sadašnji premijer Andrej Plenković i njegov HDZ pokazali su se kao uverljivi pobednici parlamentarnih izbora, osvojivši 66 mandata u hrvatskom Saboru sa 151 sedištem. Koalicija Restart osvojila je samo 41 mesto, što je znatno manje u poređenju sa 56 mesta koliko su predviđale poslednje ankete pre izbora.

Na poslednjim parlamentarnim izborima, održanim 2016. godine, narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila je 54 mesta, i bila je na drugom mestu, posle HDZ-a, koji je osvojio 61 mesto. Gubitak je rezultirao odstupanjem tadašnjeg lidera stranke i premijera 2011-2015 Zorana Milanovića, da bi ga u januaru ove godine zamenio Bernardić. Milanović je pobedio na predsedničkim izborima kao kandidat kojeg podržava SDP, smenivši tadašnju konzervativku Kolindu Grabar-Kitarović, koju je podržavao HDZ, uz komfornu 5% razliku.

“Vođa stranke je uvek najodgovorniji, on je na prvoj liniji”, rekao je Bernardić u ponedeljak. „Najlakše je za ovaj rezultat okriviti nizak procenat izlaznosti, na ovo ili ono. Preuzimam odgovornost. SDP nastavlja, računajte na nas.”

Dodao je da će se pojaviti na prvoj skupštini novog parlamenta, ali odbio je da kaže da li će biti poslanik.

Bernardić je već u nedelju kasno nagovestio da će dati ostavku rekavši da je spreman da odstupi posle konsultacija sa visokim članstvom stranke.