Lider Nove demokratije poziva na hitne opšte izbore

Lider Nove demokratije poziva na hitne opšte izbore

Uoči lokalnih i evropskih izbora, koji će se održati kasnije ovog meseca, lider glavne opozicione partije, Nove demokratije (ND), Kiriacos Mitsotakis održao je u nedelju popodne televizijsku konferenciju, na kojoj je odgovarao na pitanja u rasponu od ekonomije i javnog reda do predstojećih izbornih borbi i planova njegove stranke o budućnosti Grčke.

Političar desnog centra, Kiriacos Mitsotakis, izjavio je kako se nada da će njegova stranka uverljivo pobediti na evropskim izborima 26. maja, što će prisiliti premijera da odmah raspiše opšte izbore. “Premijer neće imati drugog izbora nego da podnese ostavku u noći evropskih izbora”, rekao je on.

On je predvideo da će grčki premijer Alexis Tsipras obećati neizvedive mere i planove uoči opštih izbora u oktobru, ali da je grčki narod “spreman za velike političke promene”.

Objašnjavajući određene tačke manifesta ND, lider glavne opozicione stranke rekao je da ” neće tolerisati da njegove predložene politike budu pogrešno interpretirane od strane Alexisa Tsiprasa“. On je odbacio tvrdnje da planira deregulaciju sistema socijalne sigurnosti, dodajući da će socijalna država, zdravstvo i obrazovanje biti glavni prioriteti vlade Nove demokratije. Nadalje, Kiriacos Mitsotakis je pojasnio da nije protiv kolektivnih ugovora o radu, uprkos suprotnim tvrdnjama od strane njegovih političkih protivnika.

Što se tiče njegovih planova za ekonomiju, Mitsotakis je, između ostalog, obećao da neće smanjiti prag oslobađanja poreza na prihod ukoliko njegova stranka dođe na vlast. Pored toga, lider konzervativaca ponovio je svoju nameru da pregovara o smanjenju primarnih ciljeva za utrošak viška sa grčkim međunarodnim poveriocima. On je takođe otkrio da će potencijalne sudske odluke kojima se ukidaju smanjenja plata i penzija, koje su nametnute prethodnih godina, “poštovati” buduća Mitsotakisova administracija. Komentarišući mere pomoći koje je prošle sedmice najavio premijer, Mitsotakis ih je odbacio rekavši da se radi o predizbornom materijalu koji su “mogli biti izdani i na dan izbora”. On je dodao da “isplata 13. penzije” koju obećava vlada nije ništa više nego “jednokratna naknada”. Na osnovu trenutnog stanja u ekonomiji, smatra šef ND-a, takvi materijali su dugoročno neodrživi.

Na pitanje da li bi mogao da formira koalicionu vladu sa Sirizom nakon sledećih opštih izbora – ako je više ne bude predvodio Tsipras – rekao je da nema šanse za bilo kakvu vrstu saradnje sa partijom SIRIZA na čijem je čelu Alexis Tsipras.