Lider SIRIZA-e kritikuje ekonomsku politiku desnice

Lider SIRIZA-e kritikuje ekonomsku politiku desnice

Lider najveće grčke opozicione stranke, SYRIZA, Alexis Tsipras održao je uobičajeni govor i  konferenciju za štampu na 84. Međunarodnom sajmu u Solunu tokom vikenda. Bivši premijer je rekao da ova stranka u opoziciji planira da bude i borbena i konstruktivna u opoziciji, dodajući da ne planira da da konstantno traži prevremene izbore kao što je to činio njegov protivnik Kyriacos Mitsotakis, kad je bio u opoziciji.

Tsipras je odgovorio mnoga pitanja o ekonomskoj politici, uglavnom usredsređujući se na stalni zahtev sukcesivnih grčkih vlada da međunarodni kreditori pristanu na smanjenje 3,5% ciljeva za primarni višak. Lider SYRIZA-e rekao je da je njegova vlada dala održiv predlog za smanjenje ciljeva, korišćenjem depozitnog naloga, o kome je detaljno razgovarano sa „trojkom“. Tsipras je naglasio da bi ovaj plan, koji Mitsotakisova administracija ismejava, doveo do mera pomoći u vrednosti od dvije milijarde eura.

U svojoj kritici ekonomske politike vlade Nove demokratije, Tsipras je naglasio da srednja klasa od njih nema koristi i da su smanjenja poreza koja su uvedena do sada usmerena na bogate. Bivši premijer nastavio je hvaliti ekonomski rezultat svoje vlade, navodeći razne mere i olakšice uvedene 2018. godine, uključujući smanjenje nepopularnog poreza na imovinu ENFIA.

Takođe je optužio vladu desnog centra da se vraća politikama štednje iz prošlosti, iako je sporazum o delovanju nakon ekonomskog spasavanja države ugledao svetlost dana dok je SYRIZA bila na vlasti. Alexis Tsipras rekao je da politiku ne bi trebalo da diktiraju interesne grupe poput Grčkog Udruženja Preduzetnika, niti da poslovi trebaju biti ugroženi politikama koje ukidaju prava i smanjuju plate.

Štaviše, lider opozicije izrazio je svoje neslaganje sa odredbama nedavnog predloga zakona čiji je cilj promovisanje rasta i ulaganja, navodeći niz tačaka putem kojih su „radnička prava ugrožena“ i „neproduktivni sektori subvencionirani“.

Upitan da prokomentariše istragu o navodnom skandalu o primanju mita u koji je umešan švajcarski farmaceutski Novartis, Tsipras je rekao da je to “međunarodni skandal sa specifičnim proširenjima na grčku politiku”. Odbacio je tvrdnje da su članovi njegove vlade orkestrirali zaveru kako bi ugurali političke rivale u navodni skandal, a istovremeno su pozvali premijera da naredi parlamentarnu istragu o aferi ./ibna