Lider SIRIZE osudio izbacivanje poslanika iz parlamentarne komisije za istraživanje afere Novartis

Lider SIRIZE osudio izbacivanje poslanika iz parlamentarne komisije za istraživanje afere Novartis

Vladajuća stranka Nova demokratija i najveća opoziciona stranka SIRIZA u ponedeljak su se svađale oko toga kako treba da se vodi parlamentarna istraga navodnog uplitanja u sudsku istragu afere Novartis.

Lider stranke SIRIZA Alexis Tsipras uputio je još jednu pismenu žalbu predsedniku parlamenta Costasu Tasoulasu, u kojem je jasno stavio do znanja da njegova stranka neće prihvatiti isključenje bivših ministara Pavlosa Polakisa i Dimitrisa Tzanakopulosa iz specijalne komisije koja istražuje postupke u istrazi sluaja navodog podmićivanja iz Novartisa, zbog toga što su oba potencijalni svedoci u istrazi.

Bivši premijer pozvao je Tasoulasa da “deluje u skladu sa njegovom institucionalnom ulogom” i obezbedi “nesmetan rad Parlamenta”, odbijajući da prihvati obrazloženje za isključenje poslanika SIRIZA, te naglasio da SIRIZA neće imenovati zamene. Tsipras je rekao da je isključenje „neosnovano“, „degradiranje nacionalne delegacije“ i „sirovo izražavanje većine“.

Dimitris Tzanakopulos i Pavlos Polakis izbačeni su iz komisije jer su svedoci u istrazi navoda o političkom uplitanju bivše vlade u sudsku istragu koja se bavi navodima da je Novartis podmićivao visoko pozicionirane političare.

Prema analitičarima, Tsipras ne planira u potpunosti da povuče SIRIZU iz specijalne komisije, već će da nastavi sa preostalih pet članova, poslanika iz stranke.

Odgovarajući na poslednje pismo Alexisa Tsiprasa, predsednik parlamenta je rekao da se ne slaže sa bivšim premijerom, istakavši da će od Polakisa i Tzanakopulosa biti zatraženo da napuste prostoriju, ukoliko budu insistirali na učešću u radu komisije, ali od obezbeđenja Parlamenta neće biti zatraženo da interveniše.

Postupak će se nastaviti u četvrtak, a bivši direktor Novartis Hellas, Konstantinos Frouzis, trebalo bi da svedoči pred komisijom, koja je spremna da proceni navode da je bivši ministar pravde Dimitris Papagelopoulos umešao političke rivale u pravosudnu istragu slučaja Novartis./ibna