Lideri Kosova pozdravili presudu Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine

Lideri Kosova pozdravili presudu Ratku Mladiću za genocid i ratne zločine

Kosovska predsednica i premijer pozdravili su presudu sudija UN-a kojom je potvrđena osuda bivšeg komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića za genocid i ratne zločine.

Predsednica Vjosa Osmani rekla je da će presuda suda zasnovana u Hagu ući u istoriju kao retki slučaj ispunjenja pravde, dodajući međutim da region mora da pređe dug put do obezbeđenja pravde i za druge preživele i porodice nestalih.

„Kada vidimo presudu kao danas, ljudi i porodice koji su iskusili neispričanu patnju koju je počinio Miloševićev genocidni režim osetiće se korak bliže pravdi. Sada nema sumnje da je namera Miloševića, Mladića i drugih koji su deo tog režima bila genocid “, rekla je Osmani.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da je presuda u Mladićevom slučaju podsetnik da srbijansko poricanje prošlih zločina u Bosni i na Kosovu mora da se okonča. „Zloglasni ratni zločinac Ratko Mladić, poznat kao „krvnik Bosne i Hercegovine“, osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida. Srbija ga je sakrila i prikazala kao heroja. Ali ova presuda je podsetnik da srbijansko poricanje prošlih zločina u Bosni i Hercegovini i na Kosovu mora prestati“, izjavio je Kurti.

Sudije Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Hagu potvrdile su doživotnu kaznu za Mladića, koji je predvodio snage bosanskih Srba tokom rata u Bosni 1992-95, odbivši sve osnove njegove žalbe. / Ibna