Lideri političkih partija će diskutovati o privredi i pitanjima rada

Lideri političkih partija će diskutovati o privredi i pitanjima rada

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis i lider opozicione SIRIZA Alexis Tsipras u petak će se naći oču u oči u Parlamentu,gde će kao lideri političkih stranaka održati govore o pitanjima ekonomije, rada i privrednog rasta.

Grčki premijer će se prvi obratiti Domu, kako bi upoznao poslanike sa planovima Vlade o pitanjima u oblasti radnih odnosa. Kyriacos Mitsotakis će odgovarati na pitanja koja su o toj temi postavili Tsipras i lider Komunističke partije Dimitris Koutsoumbas.

Prema rečima lidera SIRIZA, Vlada je uspela da ukine mere zaštite rada u prvih šest meseci od dolaska na vlast. Alexis Tsipras takođe je optužio Mitsotakisovu administraciju za intervencije koje su dovele do smanjenja plata i podrivanja kolektivnih ugovora o radu. SIRIZA je takođe zatražila da čuje kako vlada planira da reši “odliv mozgova” koji pogađa zemlju te šta namerava da uradi u vezi sa rekordnim brojem otpuštanja u poslednjim mesecima.

Sa svoje strane, Dimitris Koutsoumbas poziva Vladu da vrati minimalnu platu od 751 eura, čineći je obaveznom nacionalnim kolektivnim ugovorom o radu, a ne odlukom ministara. Komunistička partija takođe optužuje da je minimalna plata smanjena za 22% ukupno, a za 32% za mlade radnike, od 2010. godine. Takođe navodi potrebu za zaštitom zdravlja na radnom mestu.

Debata u Parlamentu dolazi u vreme kada se se očekuje da Vlada podnese dugo očekivani Nacrt zakona o reformi socijalnog osiguranja. Očekuje se da će ovo područje politike postati žarište suprotstavljanja Vladi u narednim sedmicama.

Ministar rada je rekao da je cilj zakona da otkloni nepravde nanesene penzionerima u zemlji. Opozicione stranke, sa druge strane, već su najavile da će se suprotstaviti usvajanju zakona, jer smatraju da negativno utiče na penzionere.

Analitičari ističu da bi glavna opoziciona SIRIZA i Pokret za promene (KINAL), stranka levog centra, mogli da traže zajedničku osnovu u otporu Vladinoj socijalnoj i radnoj politici./ibna