LNG terminal stavio je Hrvatsku na energetsku mapu Evrope

LNG terminal stavio je Hrvatsku na energetsku mapu Evrope

LNG terminal na severnom jadranskom ostrvu Krku stavio je Hrvatsku na energetsku mapu Evrope i sveta, rekao je premijer Andrej Plenković novinarima u petak u Sofiji gde je prisustvovao samitu Inicijative tri mora.

Cilj ove inicijative je da poveže zemlje centralne Evrope, od Baltika do obala Crnog mora i Jadrana. Inicijativu podržavaju Sjedinjene Države, a Hrvatska kao učesnik ima niz projekata, rekao je Plenković pozivajući se na LNG terminal na ostrvu Krk.

„Hrvatska je ove godine otvorila svoj LNG terminal na Krku, stavljajući se na energetsku mapu ne samo Evrope, već i sveta. Verujemo da je na ovaj način Hrvatska dala veliki doprinos saradnji u energetskom sektoru kao deo ove inicijative “, rekao je premijer.

Inicijativu tri mora pokrenule su Hrvatska i Poljska na sastanku u Dubrovniku u leto 2016. godine radi promocije trgovine i infrastrukture, energetske i političke saradnje u regionu između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

LNG terminal na Krku važan je za Hrvatsku jer je povezan sa postojećim terminalom u Poljskoj.

Plenković je rekao da će Hrvatska koristiti sredstva za projekte koji će koristiti svim zemljama koje učestvuju u ovoj inicijativi.

Zemlje učesnice su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.