LNG terminal u Poljskoj pokrenuo “zeleni” rat

LNG terminal u Poljskoj pokrenuo “zeleni” rat

Proširenje terminala za punjenje tečnog prirodnog gasa (LNG) u severozapadnoj Poljskoj, koji bi trebao biti izgrađen uz pomoć evropskih fondova u iznosu od 130 miliona evra, izazvao je nezadovoljstvo “zelenih” aktivista koji se protive i osuđuju upornu pomoć EU iskorištavanju ugljovodonika.

“Finansijska pomoć EU – kako kaže EurActiv – pomaže jačanju operacija u terminalu Świnoujście podržavajući njegovu sposobnost da procesuira, regasifikuje i skladišti velike količine prirodnog gasa, što omogućava lakši transport,” ističe Evropska Komisija u jednom dokumentu.

Naglašava da je ovaj terminal najveće postrojenje u severnom, centralnom i istočnom delu Evrope.

Finansijska sredstva su obezbeđena uglavnom zbog značajne regionalne dimenzije projekta, objašnjava Evropska Komisija, naglašavajući da će LNG sa terminala Świnoujście biti transportovan kroz novu interkonektivnu mrežu drugih zemalja, uključujući Baltičke, ali i prema Slovačkoj i Češkoj.

“Pozdravljam posvećenost Poljske da diverzifikuje izvore snabdevanja na domaćem tržištu, što je inicijativa koja je u srcu energetske strategije državne. To predstavlja još jedan važan korak prema većoj bezbednosti u snabdevanju cele Centralne i JI Evrope te podržava rastuću konkurenciju regionalnog tržišta gasom, čime industriji i domaćinstvima obezbeđuje energent koji je bezbedan, pouzdan i dostupan,” rekao je potpredsednik EU i Komesar za energetiku, Maroš Šefčovič.

“Ovo ulaganje predstavlja deo tekućih napora za postizanje evropke energetske nezavisnosti i njenih klimatskih ciljeva,” kažu u Evropskoj Komisiji.

“Zeleni” aktivisti, s druge strane, su manje uzbuđeni zbog toga, stavljajući primedbe zbog umešanosti kompanija iz SAD u izgradnju LNG terminala i njihove uloge u ovoj operaciji.

“Primetili smo da su kompanije iz SAD zainteresovane za transport LNG iz SAD preko novog terminala. Ovo je u skladu da planom SAD, prema kojem žele da postanu najveći svetski izvoznik LNG do 2022. godine, čak i da pređu Katar,” komentarisala je situaciju Frida Kieninger, član neprofitne organizacije “Food & Water Europe”.

Kako se saznaje, Evropska Komisija očekuje da podrži najmanje 55 novih projekata izgradnje u oblasti fosilnih goriva širom Evrope, kao deo nove liste prioriteta u energetici, poznatoj kao i “projekti od zajedničkog značaja”.

“Hitnost bavljenja klimatskim promenama ne može biti rešena podržavanjem desetina novih projekata iz oblasti fosilnih goriva,” rekla je ona i dodala da je “četvrta lista ovih projekata EU, koji se smatraju prioritetima, u kontradikciji sa ciljevima Evropske Komisije, koja predviđa smanjenje ugljenika u procesu proizvodnje električne energije”./ibna