Logar: EU treba jedinstvo u vezi sa sankcijama Rusiji

Logar: EU treba jedinstvo u vezi sa sankcijama Rusiji

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar rekao je u ponedeljak tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU da Unija mora biti jedinstvena u svom odnosu prema Rusiji.

Ministri EU postigli su politički dogovor o uvođenju sankcija protiv osoba odgovornih za hapšenje i izricanje zatvorske kazne ruskom lideru opozicije Alekseju Navaljnom.

Logar je na sastanku u Briselu rekao da je važno održati dijalog sa Rusijom u smislu sadržaja zajedničkog interesa i da EU treba da izvrši stratešku procenu u kontekstu budućih odnosa sa Rusijom.

Druga glavna tema bio je virtuelni razgovor sa novim američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom, tokom kojeg je slovenački ministar naglasio rešavanje trenutnih globalnih izazova u bliskoj transatlantskoj saradnji.

Logar je takođe ukazao na potrebu jačanja otpornosti i sajber bezbednosti, napominjući da će to biti jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini godine, kao i na značaj saradnje na zapadnom Balkanu.

U svom obraćanju slovenačkim novinarma u Briselu, Logar je rekao da je Blinken izrazio želju za aktivnijim dijalogom na zapadnom Balkanu i uverenje SAD da svih šest zemalja treba da imaju evropske izglede, uzimajući u obzir strateške aspekt.

Pre sastanka, Logar i njegovi kolege ministri spoljnih poslova EU prisustvovali su večeri sa predstavnicima ruske opozicije i bliskim saradnikom Navaljnog, Leonidom Volkovom, i neformalnom doručku sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda Fatouom Bensudom.

Na marginama zasedanja, Logar je održao bilateralni sastanak sa mađarskim kolegom, saopštilo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.