Logar: „Non-paper“ ne postoji

Logar: „Non-paper“ ne postoji

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je da ne postoji „fantomski non-paper“ o Zapadnom Balkanu koji neki mediji pripisuju Sloveniji i da su rasprave o tome naštetile Sloveniji, kao i Bosni i Hercegovini.

Na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku, slovenački ministar naglasio je da se slovenačka strategija prema Zapadnom Balkanu nije promenila i da je Slovenija uložila dodatne napore, jer su pripreme za samit EU-Zapadni Balkan glavni prioritet za predstojeće slovenačko predsedavanje EU .

“Niko ne očekuje da opozicioni političari ocrnjuju svoju zemlju samo da bi na neki način naštetili državi. To jednostavno ne postoji u razvijenom demokratskom mentalitetu”, citirala je Logara slovenačka novinska agencija STA.

Njegova izjava usledila je na zajedničkoj sednici koju je opozicija zatražila nakon izveštaja medija da je premijer Janez Janša objavio “non-paper” o prekrajanju granica po etničkim linijama na Balkanu.

Poslanici su želeli da se Janša, koji je negirao da ima bilo kakve veze sa objavljenim „non-paper“ -om, pojavi uživo, ali on nije prisustvovao sednici, navodeći kao razlog druge obaveze.

Savetnica za spoljnu politiku slovenačkog predsednika Boruta Pahora Smiljana Knez rekla je poslanicima da je predsednik godinama posvećivao veliku pažnju regionu i da se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta zemalja u regionu i rešavanje sporova u duhu dobrosusedstva.

Navela je da je Pahor upozorio regionalne lidere i institucije EU da proširenje EU možda nije samo tehnički proces, već da ga treba posmatrati geopolitički.

Predsednikova savetnica ponovila je Pahorovu izjavu da predsedniku nije poznat nijedan „non-paper“ o Zapadnom Balkanu koji je bio predmet medijskih izveštaja.

Šef Kancelarije za vezu Evropske komisije u Sloveniji Jernej Jug Jerše rekao je da Evropska komisija nije imala saznanja o neformalnim dokumentima koji se tiču Zapadnog Balkana.