Logar: “Slovenija mora izgraditi reputaciju bezbedne, prosperitetne i ugledne zemlje”

Logar: “Slovenija mora izgraditi reputaciju bezbedne, prosperitetne i ugledne zemlje”

Slovenački ministar spoljnih poslova, Anže Logar, predstavio je dostignuća, ciljeve i viziju spoljne politike zemlje, čiji je cilj da Sloveniju vrati na međunarodnu mapu kao pouzdanog partnera u Evropskoj uniji i pouzdanog člana međunarodnih organizacija koji će moći da ostvari svoje interese.

Naglasio je da će Slovenija sprovesti spoljnopolitičku strategiju usvojenu 2015. godine i širom sveta izgraditi svoju reputaciju bezbedne, prosperitetne i ugledne zemlje.

“Ministar je napomenuo da je u poslednja tri i po meseca Ministarstvo organizovalo čak 17 bilateralnih poseta. Slovenija je ugostila nemačkog, američkog i francuskog ministra spoljnih poslova i tri puta italijanskog ministra spoljnih poslova. U narednim mesecima, rekao je ministar, bismo želeli da intenziviramo sastanke na nivou ministara spoljnih poslova, državnih sekretara i generalnih direktora sa zemljama koje predsedavaju Savetom EU u trojci i sa Francuskom, koja će predsedavanje preuzeti nakon Slovenije. Svi bilateralni sastanci svedoče o intenzivnoj aktivnosti slovenačke diplomatije poslednjih godina,” navodi se u saopštenju za javnost press kancelarije Vlade Slovenije.

U vezi sa tokom intenzivnih priprema za slovenačko predsedavanje Savetom Evropske unije, ministar Logar rekao je da će “naši prioriteti i program biti predstavljeni početkom sledeće godine, uključujući, očigledno, i naše strane partnere”. Ministar Logar je dalje primetio da je Ministarstvo bilo u redovnom kontaktu sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Josepom Borrelom i sa trenutno predsedavajućom zemljom Nemačkom i sa Francuskom, koja će preuzeti predsedavanje nakon Slovenije. Naši programi predsedavanja uglavnom su koordinisani i želimo da tranzicija između dve države članice bude što lakša, naglasio je ministar.

Glavna smernica i jasno polazište za rad naših diplomata ogleda se u naslovu spoljnopolitičke strategije: „Slovenija – bezbedna, uspešna i ugledna zemlja širom sveta“. Na nedavnim konsultacijama sa slovenačkim diplomatama detaljno su ispitani nivoi postizanja ciljeva utvrđenih i strategijom i deklaracijom o spoljnoj politici. Ministar je rekao da postoji visok nivo konsenzusa o ključnim novim prioritetima u narednom periodu: samopouzdana i znatno aktivnija spoljna politika, sa naglaskom na ojačanim transatlantskim odnosima i integraciji sa zemljama Centralne Evrope.

Ministar Logar najavio je da će sledeće nedelje ugostiti ministre spoljnih poslova Austrije, Češke, Slovačke i Mađarske, koji će se treći put sastati u formatu Central 5. Ovo je novi neformalni okvir za sastanke zemalja koje dele slična gledišta o određenim pitanjima. Ministar Logar je taj koji je grupi dao ime C5. Sastanak će se posebno fokusirati na konsultacije o koordinaciji mera za suzbijanje epidemije COVID-19. Bliski kontakti sa susednim zemljama i drugim zemljama u regionu omogućavaju prilagođavanje mera koje još uvek nisu usaglašene na nivou EU. Sastanak malog obima takođe će biti koristan za konsultacije o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima, poput razvoja na Mediteranu i situacije u Belorusiji i Libiji,

Sa stanovišta slovenačke pozicije u spoljnopolitičkim odnosima, ministar Logar je takođe spomenuo položaj Slovenije među mediteranskim zemljama. Neformalna grupa Med7 takođe može biti efikasno sredstvo za postizanje naših ciljeva i interesa u EU, jer Slovenija pored svog izrazitog srednjoevropskog karaktera ima i mediteranski. U tom kontekstu, ministar je najavio pojačane kontakte sa ministrima spoljnih poslova drugih mediteranskih zemalja.