Loše vesti za Kosovo o liberalizaciji viza

Loše vesti za Kosovo o liberalizaciji viza

Brisel razmatra predlog za ukidanje viznog režima za Kosovo, međutim, velike su šanse da bi ova odluka mogla biti odložena.

Francuska i neke druge zemlje EU veruju da Kosovo tek treba da ispuni potrebne kriterije za liberalizaciju viza.

Francuska senatorka Helen Convai-Moiret objavila je na Tvitteru odgovor koji dolazi od francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Francuska, zajedno sa nekim drugim zemljama članicama, veruje da u ovoj fazi nisu ispunjeni svi kriteriji. Nedavno je postignut veoma mali napredak u vladavini prava i borbi protiv korupcije. Provođenje reformi je neophodno za jačanje vladavine prava i borbu protiv organiziranog kriminala. Novi zakoni koji tek treba da se izglasaju, moraju se primeniti odmah”, kaže francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zaključci koje će Savet ministara EU odobriti danas, navodi da Kosovo i Srbija moraju nastaviti razgovore kako bi postigli miran i konačan dogovor.

Takođe, Savet ministara EU kritikovao je tarife na uvoz robe iz Srbije i BiH, zapošljavanje osoba sa krivičnim dosjeima u javnoj upravi (uključujući i osobe osuđene za ratne zločine), neuspeh u formiranju Zajednice srpskih opština, itd.

Na kraju, u zaključcima se navodi da se odluka o odobravanju bezviznog režima Kosovu još uvek razmatra. / ibna /