Luksemburg: Crna Gora biće prva sledeća članica EU

Luksemburg: Crna Gora biće prva sledeća članica EU

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se danas sa predsednikom Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg, Gzavijeom Betelom. Krivokapić boravi u Luksemburgu povodom učešća na Međuvladinoj konferenciji o pridruživanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Premijer Krivokapić iskazao je zadovoljstvo posetom Luksemburgu posebno zbog činjenice da je organizovana uoči 23. juna – Dana Velikog Vojvodstva Luksemburg. U ime Vlade Crne Gore, i svoje lično ime, premijeru i građanima Luksemburga čestitao nacionalni praznik i uputio želje za dalji napredak i prosperitet. „Crna Gora izuzetno ceni iskustvo Luksemburga, kao modela uspešne evropske države, koja predstavlja najbolji primjer kako jedna mala država može iskoristiti sve ekonomske potencijale i članstvo u EU za stvaranje prosperitetnog društva“, kazao je premijer.

Predsednik Vlade Velikog Vojvodstva Luksemburg Gzavije Betel zahvalio je Krivokapiću na čestitkama i iskazao zadovoljstvo susretom na kome je poručio da je Luksemburg prijatelj Crne Gore, te da se odnosi između dve zemlje stalno nadograđuju.

Premijer Betel kazao je da Luksemburg podržava Crnu Goru u integracionom procesu, poručivši da će biti prva sledeća članica EU. Prihvatio je poziv premijera Krivokapića da poseti Crnu Goru i predložio da se tom prilikom potpiše Sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Crne Gore i Luksemburga. On je kazao da bi u Crnu Goru došao zajedno s delegacijom Privredne komore Luksemburga i da bi glavna tema bila unapređenje ekonomske saradnje.

Predsednik Vlade Luksemburga izrazio je zadovoljstvo što se, od 1. aprila 2021. posredstvom aviokompanije Luxair, već odvija direktna aviolinija na relaciji Luksemburg – Podgorica, kao i linija između Luksemburga i Tivta koja je započela sa radom 15. maja. Premijer Betel istakao je da su predstavnici crnogorske dijaspore istaknuti predstavnici luksemburškog društva. Betel je predložio i razmenu u oblasti obrazovanja.

Sagovornici su razmenili mišljenje o procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji i istakli da je održavanje dinamike integracionog procesa zemalja Zapadnog Balkana važno za region, ali i za Evropu.

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Crne Gore, Đorđe Radulović.