Lute bi mogla da poseti Kipar u narednih 10 dana

Lute bi mogla da poseti Kipar u narednih 10 dana

Nicos Anastasiades je komentarisao izbore u Turskoj

Piše: Michalis Michael

 

Predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, saopštio je da će danas ili sutra razgovarati sa specijalnim izaslanikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Kipar, Jane Hall Lute, izražavajući nadu da će gospođa Lute biti na Kipru u narednih deset dana.

Na pitanje da li rezultati turskih izbora mogu imati uticaja na tursku politiku uopšte, ali i na kiparsko pitanje, predsednik Republike je rekao: „Imam utisak da nakon završetka svakog predizbornog perioda dolazi preuređenje misli i briga. Nadajmo se da će i rezultati biti razlog za izbegavanje takvih politika koje se manifestuju, iako verbalno, i koje zapravo predstavljaju pretnju celom regionu “.

Pripreme se ne menjaju

Na pitanje da li imenovanje Andreasa Mavrogiannisa kao stalnog predstavnika Republike u UN može uticati na pripreme strane kiparskih Grka, predsednik Anastasiades je rekao “uopšte ne. To se desilo u prošlosti. Gospodin Mavrogiannis je iskusan diplomata, služio je u prošlosti u Ujedinjenim nacijama, ima vrlo bliske odnose i moguće je da je njegovo prisustvo u ovom trenutku potrebno kaoi uvek, a da on ne bude i pregovarač. Želimo da počne novi dijalog i gospodin Mavrogiannis će biti prisutan na razgovorima”.

Podseća se da će diplomata Andreas Mavrogiannis ostati na mestu pregovarača za kiparsko pitanje, nakon što je imenovan za stalnu delegaciju Kipra pri UN./IBNA