Lute nastavlja pregovarački proces

Lute nastavlja pregovarački proces

Novi sastanak sa Anastasiadesom u sredu ujutro

Autor: Michalis Michael

Specijalna izaslanica UN Jane Hole Lute nastavlja kontakte sa liderima etničkih zajednica na Kipru u nastojanju da postigne dogovor o zajedničkim stavovima koji će omogućiti nastavak razgovora.

Kako je portparol vlade, Prodromos Prodromou, rekao po završetku sastanka Nacionalnog saveta, koji je održan nakon sastanka Lute s predsjednikom Anastasiadesom, izaslanica UN će se sutra ponovo sastati sa predsednikom Anastasiadesom u Predsedničkoj palati u 9:15 časova.

Prodromou je rekao da je sastanak bio produktivan, dodajući da će stavovi biti objavljeni čim budu finalizirani. Na sastanku Nacionalnog saveta, kako je rekao portparol, predsednik je čuo razmišljanja i predloge političkih lidera, koje je on svakako uzeo u obzir.

Takođe je rekao da se u izveštaju Generalne skupštine UN za 2017. godinu, posebno u stavu 24., navodi da je Savet bezbednosti UN predložio stranama da traže rešenja koja bi uzela u obzir da postojeće garancije, ali da to nije uspelo. “To spominjem zato što u izveštaju, ali i generalno u pregovaračkom procesu, postoje “uporišta” koja predsednik koristi i promoviše u današnjim razgovorima”, rekao je on.