Lute ostaje na Kipru, intenzivno se radi na usaglašavanju uslova

Lute ostaje na Kipru, intenzivno se radi na usaglašavanju uslova

Očekuje se da će u četvrtak održati novu rundu razgovora sa liderima na Kipru

Autor: Michalis Michael

Očekuje se da će specijalna izaslanica UN-a Jane Holl Lute u četvrtak održati novu rundu razgovora sa dvojicom lidera s obzirom da danas nije postignut pozitivan ishod, dok se napori na usaglašavanju uslova intenzivno nastavljaju. Izgleda da su se pojavile neke male opstrukcije u postupku usaglašavanja uslova, pa samim tim ni dokument koji ih sadrži nije mogao biti završen danas.

Izaslanica Lute se u sredu, četvrti put zaredom, sastala sa predsednikom Anastasijadesom te sa liderom kiparskih Turaka, Mustafom Akincijem. Očekuje se da će sutra nastaviti susrete sa dva lidera. Novi sastanak sa predsednikom Anastasijadesom još uvek nije zatražen, ali treba očekivati da izaslanica UN neće napustiti ostrvo a da bar ne obavesti kiparsku stranu o čemu se razgovaralo sa Akincijem.

Predsednik Kipra Nicos Anastasiades trebalo bi da stigne u Limasol večeras u 20.30, dok je za sutra zakazano nekoliko sastanaka. Ranije je portparol vlade Prodromos Prodromou izjavio da se procedura kreće napred i da će biti javnost biti upoznata sa daljim razvojem događaja.

Mediji na okupiranim teritorijama izveštavaju da će sastanci sa gospođicom Lute trajati još vrlo kratko. Konkretno, portparol turskog lidera, Barıs Burcu, izjavio je nakon današnjeg sastanka sa Mustafom Akincijem da će sledeći sastanak sa gospođicom Lute biti najavljen kada bude konačno dogovoren. / ibna