Maas: Aktivnosti broda Oruč Reis u spornim pomorskim oblastima protivreči merama za izgradnju poverenja

Maas: Aktivnosti broda Oruč Reis u spornim pomorskim oblastima protivreči merama za izgradnju poverenja

Nemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas posetio je Nikoziju, gde se sastao sa kiparskim kolegom Nikosom Christodoulidesom.

Tokom sastanka, Maas je rekao da se „rešavanje spornih pitanja u Istočnom Mediteranu može postići samo direktnim dijalogom između svih uključenih strana“, ističući da je „na Turskoj sada da neguje te uslove i atmosferu da se konačno postigne mogućnost vođenja pripremnih razgovora, bez daljih provokacija“.

U zajedničkim izjavama Christodoulidesa i Maasa, nemački ministar spoljnih poslova izjavio je da se pregovori mogu uspešno voditi samo u konstruktivnom okruženju, ističući da turska strana „mora konačno da doprinese ovom pitanju“. Istovremeno, pozdravio je, kako je rekao, spremnost kiparske vlade da nastavi napore za dijalog.

Heiko Maas je naglasio da su Nemačka i EU solidarne sa Kiprom i Grčkom. Dodao je da je „Nemačka i dalje spremna da svim snagama podrži svaki napor u pronalaženju rešenja, posebno u okviru predsedavanja (EU), koje smo preduzeli ovog semestra“.

Nemački ministar inostranih poslova rekao je da su najnoviji potezi Oruc Reisa „u spornim pomorskim oblastima Kasteloriza upravo suprotni Merama za izgradnju poverenja, kako ih mi doživljavamo“.

Dodao je da će „ako ovo plovilo sprovede nova istraživanja prirodnog gasa u spornim pomorskim područjima, to biti zaista ozbiljan udarac za napore na deeskalaciji u Istočnom Mediteranu, kao i za dalji razvoj evro-turskih odnosa”.

Dodao je da je otvaranje plaže Varoša „bio potpuno nepotreban i provokativan korak koji je u suprotnosti sa trenutnim naporima za defuziju, i upravo tako tumačimo ovaj korak“.

Nikos Christodoulides je sa svoje strane podvukao da se, suočavajući se sa neprihvatljivim događajima na teritoriji države članice EU, evropski građani Kipra, članovi velike evropske porodice, raduju efikasnoj reakciji EU. Dodao je da je „ovo kamen temeljac EU; solidarnost i vladavina zakona “.

Primetio je da „izricanje sankcija nije samo sebi svrha. Ono što nas najviše zanima nije usvajanje sankcija; tako će se postupati sa nezakonitim radnjama, što niko u EU ni na koji način ne osporava ”.

Nikos Christodoulides je takođe rekao da prisustvo Heiko Maasa potvrđuje interesovanje Nemačke za razvoj Istočnog Mediterana i napore Berlina, „što posebno pozdravljamo i cenimo zbog prevladavajućih uslova bezbednosti i stabilnosti u regionu, kao i za očuvanje EU. Želim da javno izrazim zahvalnost na iskazanom interesu i na inicijativi koju je pokrenula nemačka strana“, dodao je on. / ibna