Mađarska želi “udio” na LNG terminalu na otoku Krku

Mađarska želi “udio” na LNG terminalu na otoku Krku

Čini se da Mađarska traži način da učestvuje i bude uključena u rad terminala za ukapljeni prirodni gas (LNG) na otoku Krku u Hrvatskoj.

Zagreb se takođe kreće ka saradnji i sinergiji sa susednom zemljom, budući da su hrvatski ministar energetike, Tomislav Ćorić, i mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Szijjarto, postigli dogovor o zajedničkom timu koji će preduzeti korake kako bi istražili kako bi dve zemlje mogle raditi zajedno u energetskom sektoru, a posebno u sektoru gasa.

U ovom procesu ispitivanja, prema rečima mađarskog ministra inostranih poslova Petera Szijjarta, učestvovaće regulatorni organi za energetiku obe zemlje i rukovodioci nacionalnih gasnih sistema.

“Želeo bih naglasiti da se bavimo pitanjem diverzifikacije prirodnog gasa kao prioritetom, jer je to pitanje od najveće važnosti. Stvaranje LNG terminala na ostrvu Krku je realan scenario i smatramo da je ovaj posao važan jer će pomoći u osiguranju energetske bezbednosti zemalja Centralne Evrope”, istakao je on.

Evropska investiciona banka planira da finansira ovaj projekat u Hrvatskoj, ali prvo želi da prouči ugovore o nabavci i distribuciji.

Podseća se da je američki sekretar za energetiku, Rik Peri, nedavno rekao da se nada da će američki gas iz škriljca doći do centralne i istočne Evrope preko LNG infrastrukture na ostrvu Krku u Hrvatskoj./ibna