Mađarski ministar Szijjarto: Crna Gora je značajan partner

Mađarski ministar Szijjarto: Crna Gora je značajan partner

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović rekao je u utorak u Podgorici je da je donacija Mađarske gest solidarnosti i humanosti, te da će doprineti da se Crna Gora suprotstavi globalnom izazovu.

”Pored humanitarne pomoći, Crna Gora ostaje zahvalna na snažnoj političkoj i ekspertstkoj pomoći Mađarske”, kazao je Darmanović nakon susreta sa Peterom Szijjartom, ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske, koji je danas u poseti Crnoj Gori.

”Razmenili smo mišljenja o značaju finansijske podrške EU Zapadnom Balkanu. Konstatovali smo da je na nedavnom Samitu još jednom potvrđena evropska budućnost našeg regiona. Mađarska je jedna od zemalja sa kojom beležimo suficit”, kazao je Darmanović i dodao da će Crne Gora uskoro biti “corona-free” destinacija.

Szijjarto je rekao da je važno je štosusreti mogu da se održavaju i u vanrednim okolnostima, a to je, kako je kazao, dokaz dobrih bilateralnih odnosa.

”U interesu Mađarske je da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU. Imamo značajne trgovinske partnere u ovoj regiji i mađarski investitori su zainteresovani za zemlje regiona. Budući ekonomski razvoj zemalja Zaparnog Balkana može doprineti ponovnom uspešnom pokretanju mađarske privrede. Naše dve ekonomije su vrlo čvrsto povezane. Imali smo trgovinski promet preko sto miliona evra. Što se uvoza tiče, za mađarsku aluminijsku privredu je vrlo važan, jer imamo veliki uvoz iz Crne Gore”, kazao je on.

Kako je rekao, posle pandemije ništa više neće biti isto.

”Zbog toga EU treba da bude spremna da učestvuje u novom načinu trke i mislim da je baš zbog toga važno da treba da vodimo računa o nastavku procesa proširenja jer to osnažava cijelu EU i Evropu. Stavljamo poseban naglasak na ubrzavanje pregovora sa zemljama kandidatima iz regije Zapadnog Balkana. Smatramo da je vreme da se sa Crnom Gorom otvori poslednje pregovaračko poglavlje i zatvori šest poglavlja. Spremni smo da pružimo svu moguću podršku. Želio bih da kažem da cenimo što je Crna Gora u teškim situacijama pokazala svoju sposobnost da se iznese i sa najtežim okolnostima”, naveo je on.

On je kazao i da ne zna kada će granice biti otvorene, te da je to ptanje koje treba tretirati veoma pažljivo.