Makedonska „Železna lejdi“ koja je trebala vratiti poverenje u pravdu, danas je u zatvoru

Makedonska „Železna lejdi“ koja je trebala vratiti poverenje u pravdu, danas je u zatvoru

Katica Janeva, tužiteljica iz grada Đevđelija, sletela je u Skoplje pre četiri godine i smatrana je „Železnom lejdi“ koja će vratiti nadu u pravdu. U septembru 2015. godine izabrana je za glavnu tužiteljku Specijalnog javnog tužilaštva, institucije osnovane da istražuje ilegalne prisluškivanja koje je Zoran Zaev objavio kao tadašnji lider opozicije.

Četiri godine kasnije, Janeva se nalazi u zatvoru Suto Orizari, a tokom vikenda Skupština Severne Makedonije ju je razrešila dužnosti, jer joj je istekao četvorogodišnji mandat. Prema istrazi, postoje sumnje da je zloupotrebila svoju funkciju u slučaju skandala kodnog naziva „Bekstvo“. Biznismen Orce Kamev platio je 1,5 miliona evra za zatvaranje istražnih istraga protiv njega koje je otvorilo Specijalno tužilaštvo. Kamcev je novac dao dvojici muškaraca, Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom, koji su, zahvaljujući bliskim vezama sa Katicom Janevom, obećali pomoć i zatvaranje istražnih dokumenata. Na nekim audio snimcima Janeva se čuje kako razgovara sa njim, ali i dvojicom osumnjičenih Jovanovskim i Milevskim koji su već u pritvoru.

Ovo je bila loša vest za građane Severne Makedonije, jer se sećaju ne tako daleke prišlosti kada je Janeva obećala da će raditi pošteno i profesionalno, kao i vratiti nadu u pravdu.

Specijalno javno tužilaštvo bila je jedna od institucija u koju javnost najviše veruje, jer je smatrana jedinom institucijom koja će vratiti pravdu istražujući desetine slučajeva zloupotrebe moći proistekle iz sredstava za masovni nadzor. Socijaldemokratska unija (SDSM) pokazala je prstom na VMRO-DPMNE optužujući je za sve zloupotrebe.

Janeva je takođe uživala snažnu međunarodnu podršku, potvrđene u direktnim izjavama raznih ambasadora. Sada se Specijalno javno tužilaštvo suočava sa mogućnošću da bude zatvoreno. Svi dosijei istrage prosleđeni su Državnom tužilaštvu i ove nedelje će se utvrditi sudbina ostalih specijalnih tužilaca i osoblja zaposlenog u Specijalnom tužilaštvu./ibna