Makron donosi tri poruke Srbiji

Makron donosi tri poruke Srbiji

Poseta predsednika Francuske posle osamnaest godina predstavlja veliki napredak u odnosima dveju zemalja, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ambasador Francuske Frederik Mondoloni je najavio da će Makron doneti tri poruke: unapređenje ekonomske saradnje, podršku reformama Srbije i podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kroz dijalog.

Vučić se sastao sa Mondolonijem, sa kojim je razgovarao o predstojećoj poseti francuskog predsednika Srbiji, situaciji u regionu i evropskom putu Srbije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

“S obzirom na to da je predstojeća poseta prva poseta predsednika Francuske Srbiji posle osamnaest godina, ona će predstavljati veliki napredak u odnosima dveju zemalja”, istakao je predsednik Vučić i naglasio da će, nakon “francuske strategije o Zapadnom Balkanu”, to značiti izuzetnu priliku i za razgovor o evropskim integracijama Srbije.

Vučić je istakao da će tokom posete Makrona biti potpisani “mnogi važni ugovori i sporazumi o ekonomskoj saradnji, vojnotehnički ugovori i sporazumi o saradnji u oblasti kulture i sporta, kao i mnogi investicioni projekti”.

Vučić naglasio je da je Beograd spreman za nastavak dijaloga, “čim Kosovo ukine anticivilizacijske i protivpravno uvedene takse”, i dodao da su “jednostrani potezi Prištine, kojim rizikuju eskalaciju sukoba i dovode u opasnost mir i stabilnost u regionu, neprihvatljivi”.

Ambasador Mondoloni je, kako se navodi, pozdravio pristup Srbije u aktuelnoj krizi u odnosima sa Prištinom, istakavši da Francuska pozdravlja mirnu reakciju srpske strane.