Makron je uživao u Beogradu, za razliku od Putina

Makron je uživao u Beogradu, za razliku od Putina

Pisac Ivan Ivanji kaže da, upoređujući posete predsednika Rusije i Francuske, Vladimira Putina i Emanuela Makrona, Srbiji, čini se da je Putinu, koji je u Srbiji bio u januaru, bilo sve jako dosadno, da mu je sve išlo na živce, dok je Makron zaista uživao u počastima koje su mu ukazane.

“Ogromna je razlika između te dve posete. Videlo se da je Putinu sve bilo dosadno, sve mu je išlo na živce, jedva da je rekao par reči, dok je Makron, koji nailazi na dosta protivljenja i teškoća u svojoj zemlji, uživao u svim počastima koje su mu ukazana. On je pričao i pričao, mnogo je pominjao ljubav dva naroda, naročito u Prvom svetskom ratu”, kazao je Ivanji za N1.

Ivanji je dvadesetak godina bio prevodilac sa nemačkog Josipa Broza Tita i drugih funkcionera u SFRJ. Tokom tok vremena, imao je prilike da izbliza posmatra diplomatski život tada važne Jugoslavije.

On, međutim, naglašava, da je Makron ostao čvrst u svojim stavovima.

“On nije rekao ‘mi smo za podelu Kosova’, rekao je ‘mi smo Kosovo priznali’. Tako isto i o EU, ostao je pri stavu da nema proširenja dok se Unija ne reformiše. Dakle, u suštinskim stvarima, on je ostao tvrd, i to je njegov stil”, rekao je Ivanji.

Na pitanje šta misli o tome što francuski predsednik nije razgovarao s liderima opozicije, Ivanji kaže da je objašnjenje da je to zbog toga što je pismo opozicije stiglo kasno – “pričam ti priču”.

“Trebalo je da ih pozovu Francuzi, ambasada je sama trebala da ih kontaktira, nije trebalo opozicija ni da se nudi, barem ne javno… Za mene je to znak – ne zanima nas unutrašnja politika Srbije, dokle god je država stabilna… Makron je govorio u ime Evrope i to je hteo da dokaže”, kaže Ivanji.

Dokle god je ovde mirno, kao na groblju, dotle Vučića neće dirati, kazao je Ivanji.

Očigledno je, naglašava, da francuski predsednik koristi trenutak da izgradi sebi poziciju nakon što se Angela Merkel povuče iz politike.

“I to je očigledno, jer ona je počela da silazi i pre te njene očigledne bolesti. Niko u Nemačkoj ne veruje da će ona da izdrži do kraja mandata”, rekao je pisac.